Telo mŕtveho novinára Chášakdžího má byť podľa USA vydané rodine

Telo zavraždeného saudskoarabského novinára Džamála Chášakdžího by malo byť čo najskôr nájdené a odovzdané rodine, aby mohol byť pochovaný. Povedal to dnes zástupca ministerstva zahraničných vecí USA, kde Chášakdží od vlaňajška žíl. Zabitý bol podľa doterajšieho vyšetrovania 2. októbra, keď prišiel na saudskoarabský konzulát v Istanbule kvôli osobnej záležitosti.

01.11.2018 21:12
Saudi Arabia Lobbying Foto: ,
V Istanbule zavraždený saudskoarabský novinár Džamál Chášakdží
debata (10)

Turecký minister spravodlivosti Abdulhamit Gül dnes povedal, že Saudská Arábia by mala objasniť, kde skončilo novinárove telo, a pri vyšetrovaní by mala spolupracovať. Rijád odmietol požiadavku Ankary vydať 18 ľudí, ktorí boli v Saudskej Arábii kvôli kauze zadržaní.

Denník The Washington Post s odvolaním sa na turecký zdroj napísal, že Chášakdžího telo bolo zničené v kyseline v objekte konzulátu alebo v blízkosti konzulovej rezidencie.

Istanbulský prokurátor v stredu povedal, že novinár bol uškrtený hneď, ako na konzulát vstúpil, jeho telo bolo rozštvrtené a zničené. Saudská Arábia, ktorá pôvodne novinárovu smrť popierala a neskôr priznala, tvrdí, že telo bolo odovzdané tureckému spolupracovníkovi. Turecko márne žiada, aby Saudskí Arabi tohto človeka identifikovali.

Zdroj washingtonského denníka oznámil, že biologický dôkazový materiál nájdený na záhrade konzulátu svedčí o tom, že telo bolo zničené blízko miesta, kde bol Chášakdží zabitý. „Chášakdžího telo nebolo treba pochovať,“ citoval denník svoj nemenovaný zdroj.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Džamál Chášakdží