Saúdský princ označil Chášakdžího za nebezpečného radikála

Saudský korunný princ Muhammad bin Salmán v telefonáte s americkými predstaviteľmi prezentoval zavraždeného novinára Džamal Chášakdžího ako nebezpečného radikála. Napísal to vo štvrtok denník The Washington Post (WP) s odvolaním sa na zdroje z Bieleho domu. Rijád zatiaľ neodpovedal na otázku vznesenú USA, Tureckom a ďalšími veľmocami, kto nariadi vraždu tohto kritika saudskoarabskej vlády.

02.11.2018 06:32
muhammad bin salmán Foto: ,
Saudský korunný princ Muhammad bin Salmán.
debata (18)

Princ v telefonáte so zaťom prezidenta Donalda Trumpa Jaredom Kushner a hlavným bezpečnostným poradcom Johnom Boltonom o novinári podľa denníka hovoril ako o členovi radikálnej organizácie Moslimské bratstvo. Zároveň sa oboch snažil presvedčiť, aby USA zachovali partnerstvo so Saudskou Arábiou.

Telefonát sa odohral ešte predtým, než Saudská Arábia priznala vraždu Chášakdžího, ktorý bol podľa tureckého prokurátora uškrtený krátko po vstupe na konzulát v Istanbule. Predstavitelia ropnej veľmoci potom jeho smrť verejne odsúdili a sľúbili potrestanie vinníkov. Kauza otriasla princovou pozíciou, ktorá bola doteraz vykresľovaná ako veľmi pevná.

Chášakdžího rodina podľa WP označenia novinára za radikála rázne odmietla.

Turecko opakovane vyzýva Rijád, aby objasnil, kde skončilo novináre telo, a aby pri vyšetrovaní spolupracoval. Saudská Arábia odmietla požiadavku Ankary vydať 18 ľudí, ktorí boli v krajine kvôli kauze zadržaní.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Džamál Chášakdží