Vážna nehoda vyvolala vo Francúzsku diskusiu o senioroch za volantom

Debatu o senioroch za volantom vyvolala vo Francúzsku sobotňajšia vážna nehoda v Paríži, pri ktorej 92-ročný vodič stratil kontrolu nad vozidlom a zrazil mladú ženu, ktorá pri nehode prišla o nohu. Ďalších dvoch ľudí vážne zranil, jeden z nich je v kritickom stave. Minister vnútra Christophe Castaner ale podľa denníka Le Parisien odmietol výzvu, aby vláda zaviedla pre šoférov v pokročilom veku testy spôsobilosti šoférovať.

02.11.2018 11:13
debata (6)

Nehoda sa stala v 15. parížskom obvode, keď vodič nezvládol svoje vozidlo pri jazde ulicou, kde je rýchlosť obmedzená na 30 kilometrov za hodinu. S autom skončil v kvetinárstve. Predtým zrazil 27-ročnú ženu, ktorá čakala sediac na skútri na priateľku, a dvoch chodcov. Ženu náraz odhodil asi desať metrov. Život jej podľa jej otca zachránilo len to, že si nedala dolu helmu. Aktívna športovkyňa – bývalá tenisová trénerka – ale prišla o nohu.

Príčina nehody zatiaľ nie je známa. Auto ale nebrzdilo. Podľa predbežných záverov vyšetrovania si vodič pri vjazde na križovatku buď pomýlil brzdu s plynom, alebo mu prišlo zle.

„Sú zákony proti alkoholu za volantom, proti používaniu nevhodných vozidiel. Neexistujú ale žiadne zákony na kontrolu, či sú ešte ľudia fyzicky schopní riadiť, to je neprijateľné,“ povedal pre francúzsku tlač otec zranenej. Pripomenul, že takáto norma platí vo väčšine európskych krajín. „Tak prečo nie vo Francúzsku?“ dodal.

Minister vnútra Castaner to ale odmietol. „Apelujem na zodpovednosť každého, ako vodičov, tak (ich) rodín,“ uviedol.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #seniori za volantom