Vyšetrovatelia nedokážu vysvetliť minuloročnú samovraždu Praljaka

Holandským vyšetrovateľom sa nepodarilo vysvetliť okolnosti minuloročnej samovraždy niekdajšieho generála bosnianskych Chorvátov Slobodana Praljaka. Ako sa mu do súdnej sály Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) podarilo prepašovať fľaštičku smrtiaceho jedu, zostáva tajomstvom, napísala agentúra AP.

02.11.2018 12:03
Slobodan Praljak, haag, icty Foto: ,
Bývalý generál Slobodan Praljak najprv protestoval proti tomu, že bol uznaný vinným, a potom čosi prehltol. Archívna snímka.
debata (8)

Sedemdesiatdva­ročného Praljaka vlani 29. novembra odsúdili na 20 rokov za mrežami za zločiny spáchané v Bosne počas vojny v 90. rokoch. Po vypočutí rozsudku niekdajší generál pred zapnutými kamerami vypil smrtiacu tekutinu, kyanid draselný, a o dve hodiny neskôr v nemocnici zomrel.

Holandskí vyšetrovatelia uviedli, že sa nepodarilo zistiť, „ako a kedy Praljak získal kyanid draselný, ktorý použil“. Nie je podľa nich vylúčené, že jed pri sebe mal dlho. Kyanid sodný (cyankáli) ide vo forme tablety alebo prášku dlho uchovávať a zabiť človeka dokáže aj veľmi malé množstvo tejto látky. „V tejto súvislosti nie je ničím zvláštnym, že si nikto nevšimol, že (k Praljakovi) bola táto látka prinesená alebo že ju pri sebe prechovával,“ dodali vyšetrovatelia.

V súvislosti s Praljakovou samovraždou nebol spáchaný žiadny trestný čin, uviedli tiež. Skúmali záznamy z kamier, vypočuli svedkov a prehľadali Praljakovu celu. V nej našli list na rozlúčku, ktorý Praljak adresoval svojej rodine. Napísal v ňom, že „sa už dávno rozhodol skoncovať so životom, ak by bol uznaný vinným“.

Interné vyšetrovanie, ktoré po Praljakovej smrti viedol nezávisle od holandskej polície sám ICTY, dospelo k záveru, že zamestnanci väznice, kde bol súdený držaný, ani jej vedenie neporušili žiadne predpisy.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ICTY #Slobodan Praljak