Sencov v liste informoval o svojom zdravotnom stave

Ukrajinský režisér Oleh Sencov, väznený v Rusku, oznámil, že sa jeho zdravotný stav po ukončení hladovky zlepšil. Podľa ruského spravodajského serveru Meduza to napísal v liste svojmu priateľovi a aktivistovi pre ľudské práva Nikolajovi Ščurovi.

02.11.2018 12:03
debata (7)

Sencov si od roku 2015 odpykáva dvadsaťročný trest väzenia za terorizmus. Toho sa mal dopustiť počas ruskej anexie ukrajinského polostrovu Krym, keď sa pokúsil podpáliť kanceláriu vládnej strany Jednotné Rusko.

V polovici tohto mája zahájil filmár protestnú hladovku, ktorú prerušil po 145 dňoch. Dôvodom bolo oznámenie lekárov, že bude napojený na umelú výživu. Na jeho zhoršujúci sa zdravotný stav upozorňoval počas hladovky rad umelcov a politických predstaviteľov po celom svete.

Ščur o liste od Sencova informoval vo štvrtok na svojom facebooku. „Cítim sa lepšie, oveľa lepšie ako pred mesiacom. Výsledky testov, samozrejme ešte nie sú dobré, ale nie sú tak zlé, ako predtým. Na infúziách už nie som od konca minulého týždňa, konečne. Teraz už je to v podstate o diéte, pozorovaní a liekoch na maličkosti. Takže si nerobte príliš starosti – prežil som,“ list je vraj z 29. októbra.

Ruská väzenská správa hodnotila stav väzneného Ukrajinca po celý čas jeho hladovania ako uspokojivý. Sestra filmára Natalja Kaplanová ale v polovici októbra oznámila, že Sencov je na jednotke intenzívnej starostlivosti a hladovka bude mať na jeho zdravie trvalé následky. To však ruské úrady popreli s tým, že jeho prevoz na jednotku intenzívnej starostlivosti nebol potrebný.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Oleh Sencov