Ostreľovanie na severozápade Sýrie si vyžiadalo osem mŕtvych

Sýrska armáda dnes pri ostreľovaní oblasti ovládanej rebelmi v provincii Idlib na severozápade Sýrie zabila najmenej osem ľudí. S odvolaním sa na exilovú Sýrsku organizáciu pre ľudské práva (SOHR) a záchranárov pôsobiacich na území, ktoré kontrolujú povstalci, o tom informovala agentúra AP.

02.11.2018 16:51
debata (24)

Najnovšie ostreľovanie je porušením rusko-tureckej dohody, ktorá zabránila začatiu očakávanej veľkej ofenzívy vládnych vojsk v rebelmi ovládanej provincii Idlib.

Podľa SOHR pri dnešnom útoku sýrskej armády pri dedine Džardžanáz v provincii Idlib prišlo o život osem ľudí vrátane piatich civilistov. Záchranári známi ako „biele prilby“ uviedli, že zabitých bolo desať ľudí a ďalší boli zranení.

Rusko a Turecko 17. septembra uzavreli dohodu o Idlibe, ktorá viedla k vytvoreniu asi 15 kilometrov širokého demilitarizovaného pásma oddeľujúceho územie ovládané povstalcami a radikálmi na jednej strane a vládnymi silami na strane druhej. V uplynulých týždňoch ale podľa agentúry AP bola dohoda opakovane porušená. Pri ostreľovaní, ktoré podnikla sýrska armáda, prišlo od uzavretia dohody podľa SOHR v oblasti o život najmenej 18 ľudí.

Idlib z veľkej časti kontrolujú rôzne povstalecké skupiny a radikáli, z ktorých najvýznamnejšia je teroristická organizácia Haját Tahrír aš-Šám, známa tiež ako sýrska Al-Kájda. Vo štvrtok táto skupina oznámila, že v reakcii na útoky vládnych vojsk v oblasti zaútočila na pozície sýrskej armády v dedine na východe provincie Idlib a zabila desať ľudí.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Idlib #vojna v Sýrii