Irán oznámil, že začal výrobu vlastných stíhačiek

Irán oznámil, že začal výrobu vlastných stíhačiek nazvaných Kousar. Vláda tvrdí, že ide o stíhacie lietadlo vlastnej konštrukcie, podľa niektorých expertov ide o kópiu americkej stíhačky F-5. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na iránsku televíziu. Agentúra pripomenula, že tento krok môže ďalej zostriť napätie medzi Teheránom a Washingtonom.

03.11.2018 10:26
debata (22)

„Čoskoro budeme mať potrebný počet týchto stíhačiek, ktoré budú k dispozícii nášmu letectvu,“ vyhlásil dnes iránsky minister obrany Amír Hata na slávnostnom ceremoniáli, ktorý vysielala televízia. Stíhačky Kousar podľa iránskych zdrojov môžu niesť rôzne zbrane a dajú sa použiť pri krátkych misiách.

Oznámenie Teheránu prišlo deň potom, čo Washington v piatok potvrdil, že o polnoci nadobudne platnosť druhá séria amerických sankcií proti Iránu, ktorá sa okrem energetického sektora bude týkať aj lodnej dopravy a bankovníctva.

Západní experti spochybňujú schopnosť Iránu skonštruovať vlastnú stíhačku. Iránske letectvo využíva najmä zastarané stroje amerického, ruského a čínskeho pôvodu. Od roku 2007 vyrába Irán bojové lietadlo Sákih, ktorý je ale podľa západných expertov kópiou americkej stíhačky Northrop F-5 zo 70. rokov minulého storočia.

V roku 2013 Teherán oznámil, že vyvinul vlastné bojové lietadlo, ktoré označil Káhira-313. Niektorí experti vtedy spochybnili, že by Irán bol schopný skonštruovať stopercentne vlastnú stíhačku. Vlani zverejnil Teherán video so stíhačkou KÁHIRA-313, ako roluje po dráhe.

Irán pomáha v občianskej vojne v Sýrii tamojšiemu prezidentovi Assadovi. Poslal tam tisíce svojich vojakov i zbrane, ale pri leteckých operáciách sa musí spoľahnúť na ďalšieho Asadovho spojenca Rusko.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #stíhačky