Vláda aj vzbúrenci v Jemene bránia prísunu humanitárnej pomoci, tvrdí OSN

Úrady v Jemene prakticky znemožňujú prísun a distribúciu humanitárnej pomoci smerujúcej do tejto vojnovým konfliktom sužovanej krajiny, napísala v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie regionálneho riaditeľa Detského fondu OSN (UNICEF) Geerta Cappelaera.

03.11.2018 12:36
jemen, dievča, dieťa, hladomor Foto: ,
Situácia v Jemene sa blíži k hladomoru.
debata (6)

Ani jemenská vláda, ani tzv. húsíovia, ktorí proti nej bojujú, s humanitárnymi organizáciami nespolupracujú, uviedol Cappelaere pre AP a dodal, že vytváranie prekážok pre dodávky humanitárnej pomoci môže urýchliť vypuknutie rozsiahleho hladomoru.

„Príslušné úrady nám neumožňujú konať tak rýchlo, ako by sme mali,“ dodal Cappelaere.

Šiitskí vzbúrenci nazývaní húsíovia, ktorých podporuje Irán, obsadili v roku 2014 hlavné mesto Saná a ďalšie časti Jemenu. Ich postup primal v roku 2015 Saudskú Arábiu a ďalšie sunnitské spojenecké krajiny začať letecké útoky, aby sa povstalci nedostali do mesta Aden – dočasného sídla jemenskej vlády podporovanej Saudskou Arábiou.

OSN nedávno varovala, že v Jemene, chudobnej arabskej krajine zmietanej vojnovým konfliktom, hrozí vypuknutie rozsiahleho hladomoru, ktorý by mohol postihnúť až 14 miliónov ľudí.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #hladomor