Podpredseda sociálnych demokratov spochybnil účasť SPD v nemeckej vláde

Podpredseda nemeckých sociálnych demokratov Ralf Stegner spochybnil účasť svojej strany v koaličnej vláde s konzervatívcami kancelárky Angely Merkelovej. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

03.11.2018 20:16
nemecko, parlament, hlasovanie, arménsko, genocída Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (7)

„Ak koalícia drasticky a rapídne nezmení svoju prácu a vystupovanie, nemôže vydržať a nevydrží,“ napísal Stegner v 10-stranovom článku. S jeho tvrdeniami podľa magazínu Der Spiegel súhlasili aj poprední predstavitelia ľavicového krídla Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD).

Ralf Stegner, jeden z piatich podpredsedov SPD, uvedený článok zverejnil už koncom októbra na svojej webovej stránke. Jeho názory však vyvolali pozornosť až teraz, keď sa sociálni demokrati pripravujú na trojdňový stranícky zjazd, ktorí sa začína v nedeľu.

Podľa Stegnera nesmie SPD ďalej dovoliť Merkelovej kresťanským demokratom, aby znemožňovali, blokovali a odkladali realizáciu dohodnutých programových cieľov vlády.

„Musíme dať všetkým jasne najavo: nevstúpili sme do tejto veľkej koalície za každú cenu a ani v nej za každú cenu nebudeme zostávať,“ napísal podpredseda SPD.

Vyjadril pritom presvedčenie, že jeho strana prechádza hlbokou krízou, ktorá ohrozuje jej samotnú existenciu.

Politickú scénu v Nemecku tento týždeň rozvírilo oznámenie Angely Merkelovej, ktorá avizovala, že v decembri plánuje odstúpiť z funkcie predsedníčky Kresťanskodemo­kratickej únie Nemecka (CDU). Oznámila tiež, že sa už nebude uchádzať o post kancelárky, keď sa jej v roku 2021 skončí súčasné funkčné obdobie.

Podľa agentúry DPA môže Merkelovej oznámenie spôsobiť výrazné zmeny v nemeckej politike vrátane možných otrasov v rámci SPD.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #SPD