Le Penová v prieskume pred eurovoľbami prvýkrát predbehla Macrona

Francúzske nacionalistické Národné združenie (RN, predtým Národný front) Marine Le Penovej vôbec prvýkrát v prieskume k májovým voľbám do Európskeho parlamentu predbehlo stranu prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybe (LREM). Vyplýva to z dnes zverejneného prieskumu verejnej mienky inštitútu IFOP, o ktorom informovala agentúra Reuters.

04.11.2018 10:39
Francúzsko, Marine Le Pen Foto: ,
Líderka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová.
debata (29)

Macronovo hnutie v sondáži pre únijné voľby v máji 2019 získalo podporu 19 percent opýtaných Francúzov, zatiaľ čo Le Penovej by dalo hlas 21 percent respondentov. Pre porovnanie, v poslednom prieskume IFOP z konca augusta viedla LREM s 20 percentami nad RN, ktorá strácala na Macronovu stranu tri percentuálne body.

Krajne pravicové strany, ku ktorým Reuters vedľa RN zaradil aj gaullistickú stranu Vzhůru, republiko (DLR) Nicolasa Dupont-Aignan (sedem percent) a strany Floriana Philippota a Françoise Asselineaua (obe po jednom percente) volajúce po odchode z EÚ, by dohromady získali 30 percent hlasov. Na konci augusta to bolo 25 percent.

Prieskum, ktorý IFOP robil 30. a 31. októbra, sa zúčastnilo tisíc Francúzov. Inštitút respondentom kládol otázku, koho by do Európskeho parlamentu volili, ak by sa hlasovalo už teraz.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Le Penová