Pri prestrelke s políciou zahynulo v Egypte 19 predpokladaných džihádistov

Devätnásť predpokladaných džihádistov, ktorí boli napojení na páchateľov piatkového útoku so siedmimi obeťami na autobus s koptskými pútnikmi, zahynulo v Egypte pri prestrelke s políciou. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

04.11.2018 13:40
Gaza, izrael, hamas Foto: ,
Bojovníci palestínskej extrémistickej skupiny Islamský džihád.
debata (1)

K piatkovému útoku v stredoegyptskej provincii Minjá sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Džihádisti, ktorých v nedeľu zlikvidovali egyptské bezpečnostné sily, mali byť členmi tej istej bunky IS ako páchatelia piatkového útoku.

Terčom skupiny ozbrojencov sa stal autobus smerujúci ku Kláštoru sv. Samuela Vyznávača. Vozidlo, ktoré útočníci zastavili a začali naň strieľať, viezlo koptských kresťanov.

Svoj žiaľ za obeťami piatkového útoku vyjadril v nedeľu aj pápež František. „Modlím sa za tieto obete, pútnikov, ktorí boli zabití len preto, že boli kresťania,“ povedal v nedeľu v Bazilike sv. Petra v Ríme.

Koptskí kresťania sú v Egypte v posledných rokoch opakovane terčom násilia. Teroristické útoky na koptské kostoly v Káhire, Alexandrii a Tantá z decembra 2016 a apríla 2017 si vyžiadali približne 100 obetí na životoch z ich radov a mnoho zranených.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #džihád