Pakistanská polícia zatkla 150 ľudí na protestoch proti prepusteniu kresťanky

Vyše 150 ľudí zatkla pakistanská polícia pre obvinenia z podpaľačstva, vandalizmu a násilia, ktorých sa mali dopustiť v uplynulých dňoch počas protestov proti oslobodeniu kresťanky Ásíje Nórínovej pôvodne odsúdenej na trest smrti za rúhanie. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

04.11.2018 16:33
Pakistan, rozsudok, protesty Foto:
Protestujúci moslimovia, ktorým sa nepáči rozhodnutie súdu ohľadom kresťanky Ásije bíbí.
debata (6)

Polícia sa pomocou videozáznamov snaží identifikovať i ďalších ľudí, ktorí sa pri demonštráciách podieľali na násilnostiach – útokoch, zapaľovaní nehnuteľností či vozidiel, prípadne blokovali diaľnice.

Protesty vypukli bezprostredne po tom, ako trojčlenný súdny tribunál v Islamabade v stredu rozhodol o prepustení Nórínovej, známejšej pod menom Ásijá bíbí. Súd v provincii Pandžáb ju ešte v roku 2010 na základe zákona o bohorúhačstve odsúdil na smrť.

Islamisti v piatok oznámili, že v prípade dosiahli dohodu s vládou a protesty ukončia. Zmienená dohoda nateraz zabraňuje Nórínovej vycestovať z Pakistanu. Vláda tiež prisľúbila, že nebude namietať voči snahám islamistov o napadnutie stredajšieho verdiktu.

Ásijin prípad vyvolal pozornosť po celom svete. V roku 2011 zavraždili guvernéra Pandžábu Salmána Tásíra, ktorý proti sporným zákonom o bohorúhačstve vystupoval.

Nórínovej manžel sa vrátil z Británie už v polovici októbra a čakal na jej prepustenie, aby mohli spolu odcestovať z Pakistanu. Po najnovšom vývoji udalostí žiada o pomoc medzinárodné spoločenstvo a tvrdí, že sa v Pakistane obáva o bezpečnosť svojej rodiny. Konkrétne oslovil amerického prezidenta Donalda Trumpa a britskú premiérku Theresu Mayovú, aby jeho rodine pomohli odcestovať z Pakistanu

6 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty