O post šéfa CDU má po Merkelovej záujem 12 politikov

Minimálne 12 političiek a politikov už prejavilo záujem nahradiť nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú vo funkcii predsedníčky Kresťanskodemokratickej únie (CDU). Informovala o tom v agentúra DPA s odvolaním sa na účastníkov neverejného zasadnutia predsedníctva CDU, ktoré sa konalo v nedeľu v Berlíne.

05.11.2018 06:28
nemecko, CDU, Merkelová, logo Foto: ,
Na hamburskom zjazde strany, ktorý sa bude konať 6.-8. decembra, má byť zvolený nový predseda strany a odsúhlasené nové zloženie jej riadiacich orgánov.
debata (4)

Reálne šance stať sa novým šéfom konzervatívcov však majú podľa citovaných zdrojov zrejme len traja prominentní uchádzači: generálna tajomníčka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová, spolkový minister zdravotníctva Jens Spahn a bývalý predseda frakcie CDU/CSU v Spolkovom sneme Friedrich Merz.

O kandidatúru na post predsedu CDU okrem toho prejavili záujem aj ústavný právnik Matthias Herdegen, podnikateľ Andreas Ritzenhoff a 26-ročný berlínsky študent práva Jan-Philipp Knoop. Mená ďalších uchádzačov zatiaľ nie sú známe.

Nedeľňajšie zasadnutie predsedníctva CDU v Berlíne sa konalo v rámci príprav na decembrový celoštátny zjazd strany, ktorý sa bude konať v severonemeckom Hamburgu. Ešte pred tým prebehnú oblastné konferencie CDU. Na hamburskom zjazde, ktorý sa bude konať 6.-8. decembra, má byť zvolený nový predseda strany a odsúhlasené nové zloženie jej riadiacich orgánov.

Politickú scénu v Nemecku tento týždeň rozvírilo oznámenie kancelárky Angely Merkelovej, že v decembri plánuje po 18 rokoch odstúpiť z funkcie predsedníčky CDU. Avizovala tiež, že sa už nebude uchádzať o post kancelárky, keď sa jej v roku 2021 skončí jej súčasné funkčné obdobie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CDU #Angela Merkelová