V troskách zrútených budov v Marseille našli troch mŕtvych

V troskách dvoch budov, ktoré sa v pondelok zrútili v centre Marseille na juhu Francúzska, bolí dnes nájdení traja mŕtvi ľudia. Naposledy bolo podľa miestnej prokuratúry vyslobodené telo muža. Celkom ruiny pochovali päť až osem ľudí, uviedla s odvolaním sa na prokuratúru agentúra AFP. Zvyšky domov celú noc v daždi prehľadávala stovka hasičov. Minister vnútra Christophe Castaner na mieste uviedol, že ohľadom nájdenia nejakých preživších nie je príliš optimistický.

05.11.2018 10:51 , aktualizované: 06.11.2018 16:01
Francúzsko Marseille budovy zrútenie Foto: ,
Hasiči prehľadávajú trosky dvoch budov, ktoré sa zrútili v juhofrancúzskom meste Marseille.
debata (8)

V snahe zaistiť bezpečnosť záchranárov počas ich pátracej akcie úrady v pondelok nariadili preventívne zbúranie budovy v bezprostrednej blízkosti rumoviska, ktorej už v pondelok hrozilo zrútenie.

Hovoria o rodinách s deťmi

Prípad prebrala miestna prokuratúra, ktorá ho vyšetruje pre podozrenie z neúmyselného zabitia a spôsobenia zranení. Úrady sú si totiž „takmer úplne isté“, že v jednej z budov sa pred jej zrútením nachádzali ľudia. Podľa očitých svedkov tam boli aj rodiny s deťmi.

Minister Castaner v pondelok večer uviedol, že je nezvestných zrejme Desať osôb – osem obyvateľov jedného z domov a dvaja okoloidúci, ktorých zachytili kamery. „Je nepravdepodobné, že nájdeme nejaké vzduchové Vrecká s preživšími,“ do­dal.

Medzi nezvestnými osobami je žena, ktorá si nevyzdvihla svoju dcéru zo školy, a ďalšia žena, ktorá „nikdy neopúšťa svoj dom,“ uviedol Renaud Muselier, predseda regionálnej rady oblasti Provence-Alpes-Côte d'Azur. Dodal, že kamery takisto zaznamenali dve ďalšie osoby, ktoré sa pohybovali pri budovách tesne pred ich zrútením. Ich osud je nejasný, rovnako tak i to, či išlo o ďalších obyvateľov zrútených domov.

Bytové domy v centre prístavného mesta boli podľa fotografií zverejnených vo francúzskych médiách značne zanedbané. Na miesto dorazil aj štátny tajomník ministerstva pre územnú súdržnosť Julien Denormandie. Ako uviedol, nemôže vylúčiť, že v troskách mohli zostať nejakí ľudia. „Sú to preteky s časom. Naliehavou úlohou je teraz zistiť, či tam sú ľudia, ktorých môžeme zachrániť,“ dodal.

Obe zrútené budovy boli v zlom technickom stave. Jedna bola neobývaná a v druhej úrady v polovici októbra nariadili vysťahovať nájomníkov pre hrozbu prepadnutia sa podlahy v byte na prvom poschodí. Po rekonštrukčných prácach úrady nájomníkom povolili návrat.

Plánovali minijasle

Posledná kontrola v neobývanom dome sa konala 31. októbra, pričom prehliadajúci technici zistili, že v budove sa nezdržiavajú žiadne osoby a je dobre zabezpečená pred vstupom nepovolaných. Táto budova bola zaradená do programu rekonštrukcie bytového fondu, pričom na jej prízemí mali vzniknúť minijasle.

Na ulici vo štvrti Noailles, na ktorej sa domy zrútili, leží podľa fotografií hromada sutiny, ktorú záchranári pomocou služobných psov prehľadávajú.

„Žijem vedľa, díval som sa na televíziu, v tom som počul veľkú ranu, ale žiadny výbuch, potom som videl oblak prachu,“ povedal AFP svedok nešťastia Antonio Dias.

Miestne úrady vyzvali obyvateľov, aby sa ulici vyhli, a tak uľahčili prácu záchranárom. Na záberoch pomocou Google Street View je vidieť budovy ešte pred pádom, jedna mala päť poschodí, druhá šesť, napísala agentúra AP. Jedna z budov bola vo viditeľne zlom stave s obrovskými trhlinami vo fasáde.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #marseille #zrútenie budovy