Indické hlavné mesto sužuje smog v predvečer náboženského sviatku

Kvalita vzduchu v indickom hlavnom meste Dillí sa dnes rapídne zhoršila pre nepriaznivé poveternostné podmienky i silnejúci dym z vypaľovania strnísk. Znečistenie prevýšilo takmer 24-krát úroveň odporúčanú Svetovou zdravotníckou organizáciou. Uviedla to agentúra Reuters.

05.11.2018 12:18
india, smog, dym, prach, znečistenie Foto: ,
Znečistenie prevýšilo takmer 24-krát úroveň odporúčanú Svetovou zdravotníckou organizáciou.
debata

Množstvo škodlivých prachových častíc PM 2,5, ktoré prenikajú hlboko do pľúc a spôsobujú závažné zdravotné problémy, presiahlo za posledných 24 hodín vo väčšine častí mesta úroveň 400 mikrogramov na meter kubický. Na niektorých miestach dokonca 600.

Po krátkom zlepšení v nedeľu, kedy zosilnel vietor, sa dnes ráno kvalita vzduchu opäť zhoršila. Predpoveď na budúce dni hlási ďalšie zhoršenie. „Rýchlosť vetra klesla z 29 na 15 kilometrov za hodinu a v posledných niekoľkých hodinách sa oveľa viac vypaľujú strniská v štátoch Pandžáb a Harijána,“ povedala agentúre Reuters riaditeľka fóra Centrum pre vedu a životné prostredie Anumita Ráj Čaudhuríová. Odkazovala na dva indické štáty, kde farmári pália strniská na svojich poliach, aby ich pripravili na zimnú sadbu.

Úrady varujú, že pálenie zvyškov úrody bude vrcholiť v najbližších dňoch. V nasledujúcich týždňoch sa navyše situácia ešte zhorší, pretože na začiatok novembra pripadá päťdňový hinduistický sviatok díválí, počas ktorého oslavujúci ľudia odpália milióny petárd, ohňostrojov a ďalších druhov zábavnej pyrotechniky.

Predaj čističiek vzduchu vzrástol oproti vlaňajšku o 40 percent pre vzrastajúce povedomie verejnosti o dosahu znečistenia na zdravie, uviedli zástupcovia výrobcov i predajcov.

Indické mestá sa pravidelne umiestňujú na čele globálnych rebríčkov znečistenia ovzdušia. Dillí sa vlani umiestnilo na nelichotivom šiestom mieste.

debata chyba
Viac na túto tému: #India #smogová situácia