Orbán hľadá u Maďarov podporu pre viacdetné rodiny

Tento týždeň začne maďarská vláda rozosielať občanom formuláre ďalšieho dotazníka v rámci tzv. národnej konzultácie, ktorého cieľom má byť tentoraz zistiť názor Maďarov na podporu viacdetných rodín. Informoval o tom vládny denník Magyar Idők.

05.11.2018 13:11
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (4)

Štátna tajomníčka rezortu ľudských zdrojov zodpovedná za rodinu a mládež Katalin Nováková na tlačovej konferencii v Budapešti uviedla, že dotazník obsahuje desať otázok, na ktoré vláda očakáva odpovede do 21. decembra.

Medzi otázkami figuruje aj otázka podpory zavedenia „inštitútu materstva“ na plný úväzok pre matky so štyrmi deťmi, ale aj otázka, či občania súhlasia s tým, že pokles populácie treba riešiť namiesto umožnenia prisťahovalectva silnejšou podporou rodín, alebo či súhlasia s princípom, že dieťa má právo na matku a otca.

Rok 2018 je v Maďarsku rokom rodín – preto stredobodom tejto konzultácie je podpora rodín, ktoré vychovávajú deti. Podľa vlády je potrebné podporovať rodiny s deťmi, pričom prisťahovalectvo nie je vhodným demografickým riešením.

Poslednou témou bol Soros

Doteraz vláda v rámci opatrení na podporu pôrodnosti pripravila priaznivý rodinný systém zdaňovania, mimoriadnu materskú dovolenku – i pre otcov -, podporuje bývanie a má vypracovaný program rozvoja detských jasieľ či program na ochranu zamestnania.

Konzultácie vo forme politických dotazníkov zasielaných občanom zaviedla druhá vláda premiéra Viktora Orbána v roku 2010. Odvtedy sa občania mali touto formou možnosť vyjadriť k otázkam dôchodkov, ústavy, sociálnej sféry a minimálnej mzdy – a v dotazníku „Zastavme Brusel!“ aj k záležitostiam terorizmu, migrácie, prisťahovaleckej politiky či Európskej únie.

Zatiaľ poslednými konzultáciami bol dotazník z konca minulého roka o Sorosovom migračnom pláne, ktorý odmietlo podľa vlády rekordných takmer 2,31 milióna Maďarov.

Opozičné strany vyjadrujú názor, že konzultácie sú iba drahou vládnou propagandou, a spochybňujú aj pravdivosť informácií o počte respondentov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán