Zeman sa v Šanghaji stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom

Český prezident Miloš Zeman sa dnes v Šanghaji stretol so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Prijal pritom od neho ďalšie pozvanie do Číny na apríl 2019 na summit o novodobej Hodvábnej ceste, ktorá má spojiť Áziu, Európu a Afriku pomocou siete železníc, prístavov a ďalšej infraštruktúry.

05.11.2018 14:05
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (5)

Česká a čínska delegácia na dnešnom polhodinovom rokovaní hovorili práve o čínskom projekte Hodvábnej cesty a hospodárskej spolupráci. S čínskym prezidentom sa Zeman počas svojej súčasnej, štvrtej návštevy v Číne videl niekoľkokrát. V nedeľu Si Ťin-pching hostil Zemana a ďalších štátnikov na slávnostnej večeri, dnes spolu navštívili český stánok na šanghajskom dovoznom veľtrhu.

Zeman vo verejnom úvode rokovania ocenil časté schôdzky s čínskym prezidentom. „Rád som prijal vaše pozvanie na apríl budúceho roka na konferencii pásma Hodvábna cesta. Aj keď som starý pán, ktorý nerád cestuje, vášmu pozvaniu sa nedá odolať, a preto veľmi rád prídem,“ uviedol český prezident.

S Čínou potom vyjadril solidaritu v súvislosti s obchodnou vojnou, ktorá podľa neho voči nej smeruje. Mienil tým opatrenia zo strany Spojených štátov. „Dôvod, ktorý ma k tomu vedie, je veľmi prostý. Som proti akémukoľvek protekcionizmu,“ povedal.

Si Ťin-pching pogratuloval Zemanovi k nedávnemu stému výročiu od vzniku Československa aj znovuzvoleniu do funkcie hlavy štátu. Vyjadril želanie, aby druhé funkčné obdobie so Zemanom na Pražskom hrade ďalej napomohlo zlepšovaniu vzťahov oboch krajín. Dúfa tiež, že sa bude naďalej rozvíjať strategické partnerstvo Česka a Číny.

Zeman sa so Si Ťin-pchingom stretol celkovo siedmy krát. Riaditeľ zahraničného odboru prezidentskej kancelárie Rudolf Jindrák pred odchodom do Číny povedal, že bilaterálne rokovanie sa bude týkať strategického partnerstva oboch krajín či 70. výročia nadviazania diplomatických stykov s Čínou, ktoré sa bude pripomínať budúci rok. Očakával aj diskusiu o medzinárodnej a regionálnej politike a vzťahu Číny s Európskou úniou.

Hovorca Hradu Jiří Ovčáček v nedeľu povedal, že kľúčovou témou rokovaní bude nová Hodvábna cesta. „Cieľom je, aby jej jedna vetva ústila v ČR. Túto tému bude pán prezident pri rokovaní v ČĽR rozvíjať,“ uviedol Ovčáček.

Do Číny spoločne s hlavou štátu zamierili minister zahraničia Tomáš Petříček, ministerka priemyslu Marta Nováková, minister dopravy Dan Ťok a minister poľnohospodárstva Miroslav Toman. Na vrcholnej schôdzke delegácií boli tiež prezident Hospodárskej komory ČR Vladimír Dlouhý či šéf Zmiešanej česko-čínskej komory vzájomnej spolupráce Jaroslav Tvrdík.

Zeman bol naposledy v Číne vlani v máji. Si Ťin-pching prišiel na oficiálnu návštevu ČR v marci 2016 s početnou delegáciou. V Prahe a v Lánoch strávil tri dni, počas ktorých sa zišiel so Zemanom, vtedajším premiérom Bohuslavom Sobotkom a ďalšími politikmi.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Čína #Miloš Zeman #Si Ťin-pching