Mladá AfD rozpustila organizáciu v Dolnom Sasku pre radikalizmus

Mládežnícka organizácia protestnej Alternatívy pre Nemecko (AfD) v nedeľu rozpustila svoju pobočku v Dolnom Sasku, ktorú od septembra sledovala nemecká civilná kontrarozviedka. Vedenie AfD zase v Berlíne oznámilo, že v uplynulých týždňoch vyzvalo viacero problematických členov na odchod zo strany. Problémy so sklonmi k pravicovému extrémizmu majú členovia protiimigračnej strany opakovane.

05.11.2018 15:10
Alexander Gauland Foto: ,
Líder nemeckej protiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko, Alexander Gauland.
debata (1)

Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV), ako sa nemecká civilná kontrarozviedka volá, zatiaľ nesleduje AfD ako celok, ale pre aktivity, ktoré by mohli ísť proti slobodnému demokratickému poriadku krajiny, sa zameral na niektorých jej konkrétnych politikov a mládežnícke organizácie.

Jednou z nich bola Mladá alternatíva v Dolnom Sasku, ktorú v nedeľu približne tromi štvrtinami hlasov podľa rozhlasovej a televíznej stanice NDR mládežnícka AfD rozpustila. Už v januári by namiesto nej mala vzniknúť nová Mladá alternatíva.

Mládežnícka organizácia AfD v Dolnom Sasku na seba v minulosti upozornila napríklad tým, že jej niekdajší šéf Lars Steinke označil strojcu neúspešného atentátu na nacistického vodcu Adolfa Hitlera Clausa von Stauffenberga za zradcu a zbabelca. Ospravedlňoval tiež nacistický útok na Poľsko.

K podobne radikálne zameraným politikom AfD zrejme smeroval aj apel jej vedenia, aby stranu dobrovoľne opustili. Ak tak neurobia, pokúsi sa ich AfD vylúčiť, povedal dnes v Berlíne šéf strany Jörg Meuthen. Informoval tiež o tom, že sa členom AfD nesmie stať nikto z organizácie Pre Chemnitz, s ktorou ešte začiatkom septembra politici AfD protestovali v tomto východonemeckom mes­te.

Niektorí pozorovatelia sú ale presvedčení o tom, že hlavný problém má Alternatíva pre Nemecko inde. Aj v jej vedení totiž sú politici, ktorí sú známi radikálnymi výrokmi. Druhý z predsedov strany Alexander Gauland napríklad hovoril o tom, že obdobie nacizmu je len „vtáčím trusom“ na úspešných nemeckých dejinách a predseda durynskej AfD Björn Hock zase pamätník holokaustu v centre Berlína označil za „pamätník hanby“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Alternatíva pre Nemecko