Jánovi Kuciakovi udelili in memoriam nemeckú cenu Zlatá Viktória - sloboda tlače

Zavraždených novinárov Daphne Caruanovú Galiziovú z Malty a Jána Kuciaka zo Slovenska ocenili v pondelok večer v Berlíne in memoriam nemeckou mediálnou cenou Goldene Victoria 2018 – Pressefreiheit (Zlatá Viktória - sloboda tlače).

05.11.2018 21:14
debata (37)

Informovala o tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na zväzovú organizáciu nemeckých vydavateľov periodickej tlače VDZ, ktorá zdôraznila, že ochrana a obrana slobody tlače a názoru patria medzi jej najdôležitejšie požiadavky.

Galiziová písala o korupcii a obchodovaní s maltským občianstvom, kým Kuciak skúmal v ostatnom materiáli možné prepojenie slovenskej politiky a talianskej mafie.

Malťanka prišla o život v októbri minulého roka po odpálení nálože v jej motorovom vozidle, Slovák sa stal obeťou zrejme nájomnej vraždy vo februári 2018.

Ceny si v zastúpení laureátov prevzali otec zavraždeného Slováka Jozef Kuciak, respektíve syn a sestra zavraždenej Malťanky, Matthew Caruana Galizi a Corinne Vellová.

Laureátmi rovnakého ocenenia za angažovanosť a odvahu v záujme slobody tlače sa v uplynulých rokoch stali aj Farida Nekzadová z Afganistanu, Ana Lilia Pérezová z Mexika a Peter Bandermann z Nemecka v roku 2015, niekdajší šéfredaktor tureckého denníka Cumhuriyet Can Dündar o rok neskôr a Insáf Hajdarová zo Saudskej Arábie v roku 2017.

Počas tradičného galavečera VDZ Publishers' Night v Berlíne udeľovali pôvodne ocenenie pre podnikateľa roka, od roku 2006 však pribudli aj čestné Zlaté Viktórie za celoživotné dielo, ocenenie za integráciu a od roku 2010 udeľovaný titul Európan roka.

Medzi doterajšími laureátmi prestížnej ceny figurujú tak napríklad osobnosti ako Franz Beckenbauer, Helmut Kohl, Michail Gorbačov, Joachim Gauck, Henry Kissinger, Hans-Dietrich Genscher, Šimon Peres, Roman Herzog, Daniel Barenboim, Hubert Burda či Wolf Biermann ako nositelia trofejí za celoživotné dielo. Rovnaké ocenenie získala v tomto roku nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová.

To isté platí aj o José Manuelovi Barrosovi, Donaldovi Tuskovi, Endo Kennym a Martinovi Schulzovi, ako aj o Airbuse a Pulse of Europe v kategórii Európska idea, viacerých špičkových manažéroch a firmách ocenených v podnikateľskej kategórii, či napríklad nemeckom futbalovom internacionálovi poľského pôvodu Miroslavovi Klosem v kategórii integrácia.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Daphne Caruanová Galiziová #vražda novinára Jána Kuciaka