NBC a Fox nebudú vysielať kontroverznú reklamu podporenú Trumpom

Televízie NBC a Fox News už nebudú vysielať kontroverznú predvolebnú reklamu podporenú americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorá za sprievodu záberov Mexičana usvedčeného z vraždy amerických policajtov varuje pred migrantmi prichádzajúcimi do USA nelegálne. Televízia CNN už skôr odmietla reklamu zverejniť, lebo ju vyhodnotila ako rasistickú. Spoločnosť Facebook oznámila, že pre video nie je možné na jej sociálnej sieti zakúpiť reklamný priestor, používatelia ju však zverejňovať môžu.

05.11.2018 22:57
trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata (6)

Súčasťou spotu sú zábery zo súdneho procesu s Mexičanom Luisom Bracamontesom. Ten sa do USA dostal ilegálne a tento rok ho usvedčili, že v roku 2014 zabil v kalifornskej metropole Sacramento dvoch policajtov, za čo dostal trest smrti.

„Ilegálny imigrant, Luis Bracamontes, zabil našich ľudí!“ hlása video, ktoré obviňuje demokratov, že muža vpustili do krajiny a dovolili mu v nej zostať. Bracamontes tiež v reklame pobavene sľubuje, že z väznice utečie a v zabíjaní policajtov bude pokračovať.

„Koho ďalšieho by demokrati vpustili?“ pýta sa hlas vo videu, v ktorého závere sa objavuje heslo „Prezident Donald J. Trump a republikáni urobia Ameriku opäť bezpečnou.“

„Po ďalšom rozbore uznávame, že reklama je necitlivej povahy, preto sme sa rozhodli ukončiť jej vysielanie,“ oznámil mediálny dom NBCUniversal, ktorému stanica NBC patrí. Krátko potom oznámila aj televízia Fox News, že sa po zhodnotení reklamy rozhodla jej vysielanie tiež zastaviť.

Podľa amerických médií nechala video vyrobiť kampaň, ktorá sa usiluje o znovuzvolenie Trumpa za prezidenta USA v roku 2020. Trump reklamu zverejnil na svojom twitteri, za čo bol tvrdo kritizovaný. Podľa demokratov video len šíri strach a odvádza pozornosť od skutočných problémov. Výhrady mali aj niektorí republikáni.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump