Trump vyhlásil, že sa pravdepodobne s Putinom v Paríži nestretne

Prezident USA Donald Trump v pondelok vyhlásil, že sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom "pravdepodobne" nestretne, keď koncom tohto týždňa pricestuje do Paríža, ale zíde sa s ním na summite svetových lídrov skupiny G20 tento rok v Argentíne. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

05.11.2018 23:10
Donald Trump, USA, prezident Foto:
Prezident Donald Trump.
debata (5)

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Bolton predtým tvrdil, že Trump sa s Putinom stretne tento týždeň v Paríži, kde budú oslavy 100. výročia podpísania prímeria, ktoré znamenalo koniec prvej svetovej vojny. Avšak Trump pri odchode na trojicu pondelkových zhromaždení pred utorkovými voľbami do amerického Kongresu povedal novinárom, že si nie je istý, či parížske oslavy sú tým správnym miestom na stretnutie s ruským prezidentom.

„Nie som si istý, či budeme mať stretnutie v Paríži. Pravdepodobne nie,“ uviedol Trump na letiskovej ploche na Andrewsovej spojenej základni pri hlavnom meste Washington D.C. pred odletom na tri zhromaždenia, kde chcel prezident vyzvať Američanov, aby išli odovzdať hlas v utorkových kongresových voľbách.

Trumpovo posledné stretnutie s Putinom v júli vo fínskych Helsinkách bola nočná mora, keďže Trump odmietol konfrontovať Putina s problémom ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Trump sa dokonca v tomto probléme postavil na stranu šéfa Kremľa, a nie na stranu vlastných amerických tajných služieb – vyhlásil totiž, že „prezident Putin to (zasahovanie) dôrazne a silne odmieta“.

Napriek zmene plánov v Paríži Trump upozornil, že sa s Putinom plánuje stretnúť na summite lídrov skupiny G20 v Argentíne túto jeseň.

„Stretneme na summite G20 a pravdepodobne sa stretneme aj potom, pravdepodobne mnohokrát,“ dodal šéf Bieleho domu. Zároveň opäť vyjadril svoje dlhodobé presvedčenie, že „vychádzať dobre s Ruskom, Čínou a s nimi všetkými bude dobrá vec“.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Donald Trump