Čo znamenajú utorkové voľby pre Trumpa?

V Spojených štátoch sa v utorok konajú voľby časti kongresmanov, guvernérov štátov a mnohých štátnych a miestnych verejných činiteľov. Vo veľkej miere však voliči rozhodujú aj o budúcnosti prezidenta Donalda Trumpa.

06.11.2018 07:15
USA, Trump, voľby, Kongres Foto: ,
Donald Trump mal počas prvých dvoch rokov vo funkcii podporu svojich spolustraníkov republikánov v oboch komorách Kongresu.
debata (10)

Šéf Bieleho domu mal počas prvých dvoch rokov vo funkcii podporu svojich spolustraníkov republikánov v oboch komorách zákonodarného zboru, Kongresu. Hoci nie vždy a vo všetkom s ním súhlasili, vládlo sa mu ľahšie, než keby aspoň jednu komoru ovládali demokrati. A práve o to sa v utorok Demokratická strana snaží. V Snemovni reprezentantov mala naposledy väčšinu v roku 2011 a v Senáte v roku 2015. Čo by utorkové víťazstvo demokratov znamenalo pre Trumpa?

„Väčšina ľudí pri tejto otázke pomyslí na impeachment (zosadenie prezidenta). To je však nepravdepodobné,“ napísal denník Washington Post a vysvetlil zložitosť procesu odvolávania prezidenta. Demokrati by na to potrebovali väčšinu v oboch komorách Kongresu, čo podľa predvolebných prieskumov nie je pravdepodobné. Navyše, líderka demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová pred časom uviedla, že impeachment nie je ich prioritou.

Získajú demokrati väčšinu?

To, čo demokrati môžu dosiahnuť, je posun vpred vo vyšetrovaní napojenia Trumpa na Rusko či zákonnosti a férovosti jeho podnikania. Nové dôkazy a dominancia takých vyšetrovaní v médiách by mohli značne ovplyvniť Trumpov pokus o znovuzvolenie v roku 2020. Na to, aby mohli demokrati kontrolovať prijímanie zákonov a blokovať rozhodnutia prezidenta, by však potrebovali väčšinu v oboch komorách, čo nie je pravdepodobné.

„Očakávajte patovú situáciu. Ak budú proti sebe bojovať demokratická Snemovňa a republikánsky Senát, ťažko uvidíme prijatie nejakej zásadnej legislatívy,“ upozornil denník Washington Post. V predvolebnej kampani dominovali témy ako systém zdravotného poistenia, kontrola zbraní a imigračná politika.

Slovenské korene medzi kandidátmi

Američania si v utorkových voľbách, ktoré sa konajú v polovici volebného obdobia prezidenta (midterm elections), volia okrem kongresmanov napríklad aj guvernérov. Na kandidátnych listinách je tiež niekoľko mien naznačujúcich slovenský alebo československý pôvod.

Voľby guvernéra, teda najvyššieho predstaviteľa štátu, sa konajú v 36 z 50 štátov USA a v troch teritóriách. Jedným z nich je štát Nevada, kde sa o funkciu uchádza okrem iných aj demokrat Steve Sisolak, ktorý podľa internetového občianskeho združenia Američania slovenského pôvodu má slovenské korene. Hoci meno to jasne napovedá, v amerických médiách sa za uplynulé roky nevyskytla zmienka o Sisolakovi a jeho slovenských koreňoch. Nespomína to ani on sám na svojej webovej stránke. Sisolak sa narodil, vyrástol a vyštudoval v meste Milwaukee v štáte Wisconsin a neskôr sa presťahoval do Las Vegas v Nevade, kde sa stal podnikateľom v oblasti komunikácií. V kampani na post guvernéra sľuboval vyššie investície do vzdelávania, vyššie platy pre učiteľov a podporu odborného vzdelávania.

Štát Wisconsin pritom v minulosti patril k tým štátom, do ktorých prišli prví slovenskí prisťahovalci. John. J. Hosmaneck z Winsconsinskej slovenskej historickej spoločnosti (Wisconsin Slovak Historical Society) uvádza, že koncom 19. a začiatkom 20. storočia prišlo do tohto štátu približne 50 000 imigrantov zo Slovenska, väčšinou západného. Prvým imigrantom mal byť Henry Kusick od Trenčína.

Slovensky znejúce priezvisko sa nachádzalo aj na zozname kandidátov na guvernérov štátov Kansas, Connecticut a Florida. Joshua Svaty, Steve Obsitnik a Jack Latvala tam však v uplynulých mesiacoch prehrali v primárkach boj proti konkurentom zo svojich strán. Aj v prípade týchto politikov je však náročné dopátrať sa k detailom pôvodu ich priezviska. Joshua Svaty napriklad na svojej webovej stránke uvádza len toľko, že jeho praprastarý otec sa v 50. rokoch 19. storočia prisťahoval do USA z Nemecka.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #USA #Kongres USA #Donald Trump