V Nemecku sa začal súd s 94-ročným nacistickým dozorcom

Pred krajinským súdom v Münsteri na západe Nemecka sa dnes začal súd s 94-ročným mužom, ktorý čelí obžalobe z napomáhania k smrti stoviek ľudí v nacistickom koncentračnom tábore Stutthof. V tábore, ktorý leží v dnešnom Poľsku neďaleko Gdansku, slúžil Johann R. ako dozorca SS. Súdený je trochu paradoxne na súde pre mladistvých, pretože v čase, keď k činom došlo, ešte nemal 21 rokov.

06.11.2018 11:52
palica, starec, staroba, súd, muž, ruka, nemecko Foto: ,
Bývalý 94-ročný príslušník SS a dozorca z koncentračného tábora Stutthof drží svoju palicu na začiatku súdneho procesu v Münsteri, v Nemecku.
debata (7)

Štátne zastupiteľstvo v Dortmunde kladie mužovi, ktorý v tábore ako dozorca pôsobil od júna 1942 do septembra 1944, za vinu niekoľko konkrétnych prípadov, ku ktorým mal svojou činnosťou napomáhať. Ide napríklad o vraždu vyše stovky poľských väzňov a najmenej 77 sovietskych vojnových zajatcov v plynovej komore v lete 1944. Od augusta do konca roka 1944 zase príslušníci SS v tábore zabili neznámy počet – najskôr ale niekoľko stoviek – Židov.

Medzi prípady, za ktoré Johann R. podľa prokuratúry nesie spoluzodpovednosť, patrí tiež zabitie viac ako 140 väzňov, vrátane detí, ktorým doktori SS priamo do srdca vpichli injekciu benzínu a fenolu. V zime 1943/44 zasa dozorcovia nechali zámerne zamrznúť neznámy počet väzňov. Celkom v Stutthofe zomrelo najmenej 27-tisíc ľudí.

Johann R., ktorý sa narodil v Rumunsku, podľa obžaloby vedel o všetkých vražedných metódach a muselo mu byť jasné, že je možné takýmto spôsobom a tak pravidelne zabíjať, len ak budú obete strážené pomocníkmi, ako bol on. Svojou činnosťou dozorca tak obžalovaný podľa štátneho zastupiteľstva vedome podporoval zabitie stoviek ľudí.

Po vojne Johann R., ktorý tvrdí, že o zabíjaní nevedel, vyštudoval krajinnú architektúru a pracoval ako úradník v najväčšej spolkovej krajine v Severnom Porýní-Vestfálsku.

Johann R. mal byť pôvodne súdený spolu s ďalším dozorcom zo Stutthofu. U druhého muža ale nie je isté, že je schopný sa konania zúčastniť, preto boli procesy rozdelené. Súd s 94-ročným bývalým dozorcom, pri ktorom sa každý zo zatiaľ naplánovaných 13 rokovacích dní bude rokovať maximálne dve hodiny, je pre vek vtedajších páchateľov zrejme jedným z posledných podobných súdov v Nemecku.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #holokaust #vojnové zločiny