Po smrti aktivistky podal demisiu ukrajinský generálny prokurátor

Ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko dnes v parlamente oznámil svoju demisiu, ktorú sa rozhodol podať pre politické tlaky pri vyšetrovaní vraždy ukrajinskej protikorupčnej aktivistky Kateryny Handzjukovej. Hľadanie vinníkov sa podľa Lucenka zmenilo v politický boj o moc a stalo sa zámienkou útokov na politických oponentov.

06.11.2018 14:22
Ukrajina, Lucenko, Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko (vpravo) a generálny prokurátor Jurij Lucenko.
debata (13)

Handzjuková sa pred troma mesiacmi v juhoukrajinskom meste Cherson stala obeťou brutálneho útoku kyselinou sírovou. 33-ročná aktivistka utrpela popáleniny na štyridsiatich percentách tela a ťažké poškodenie zraku. Prekonala 11 operácií, ale cez víkend v kyjevskej nemocnici zomrela. Ešte pred smrťou poskytla vyšetrovateľom informácie, ktoré podľa Lucenka vedú k odhaleniu vinníkov.

Policajti a tajná služba SBU sú podľa generálneho prokurátora na stope nielen páchateľovi, ale aj organizátorom a objednávateľom útoku. Vyšetrujú v tejto súvislosti dvanásť ľudí, ktorí sú všetci bývalými účastníkmi bojov proti separatistom na východe Ukrajiny. Kauza má byť odovzdaná súdu do konca roka.

Ukrajinské médiá v minulých dňoch priniesla rad nepotvrdených informácií, podľa ktorých sú do prípadu zapletení ľudia z okolia jedného z poslancov vládneho Bloku Petra Porošenka. Strana akýkoľvek podiel svojich poslancov na vražde vylúčila.

Lucenko dnes v emotívnom prejave vyhlásil, že vyšetrovanie zneužili niektorí politici na boj o moc. Z ich iniciatívy vraj bola vytvorená parlamentná vyšetrovacia komisia, ktorú používajú ako platformu na útoky na bezpečnostné a justičné orgány. „Organizátorom komisie nejde o výsledky vyšetrovania, ale o vlastné PR v boji o moc,“ konštatoval generálny prokurátor. Ešte dnes Lucenko mieni svoju demisiu odovzdať prezidentovi Porošenkovi. Vyzval poslancov, aby jeho odchod z funkcie prerokovali ešte tento týždeň.

Handzjuková v septembri zverejnila na internete video, v ktorom vyzývala občanov svojej krajiny, aby sa nevzdávali v boji s korupciou. „Teraz vyzerám zle, ale aspoň sa o mňa starajú,“ povedala po útoku novinárom v nemocnici. „Ale vyzerám oveľa lepšie než spravodlivosť na Ukrajine, pretože o tú sa nikto nestará.“

13 debata chyba
Viac na túto tému: #aktivisti #Jurij Lucenko #Ukrajina