Pokračujúce boje v Jemene zvyšujú obavy o civilistov

Neďaleko jemenského prístavného mesta Hudajda, ktorý je kľúčovým pre prísun humanitárnej pomoci a v závere konfliktu v krajine by tam mohli uviaznuť až státisíce civilistov, došlo v utorok k opätovným bojom medzi vládnymi jednotkami a vzbúrencami. Informovala o tom agentúra AFP.

06.11.2018 14:30
jemen, dieťa, hladomor, podvýživa Foto: ,
Podvýživený chlapec leží na posteli v centre pomoci v Jemene.
debata (2)

V priebehu piatich dní bojov medzi tzv. húsíami a armádou podporovanou koalíciou krajín pod velením Saudskej Arábie v rovnomennej provincii Hudajda pri Červenom mori prišlo o život viac ako 150 bojovníkov.

Hovorca saudskoarabskej koalície v pondelok uviedol, že vládna aliancia neplánuje spustiť ofenzívu na znovuzískanie Hudajdy. Viacerí armádni predstavitelia z oblasti však uviedli, že ich jednotky toto mesto obsadené vzbúrencami obkľúčili.

Prebiehajúce intenzívne boje v danej oblasti tiež potvrdili aj vzbúrenci prostredníctvom svojej televíznej stanice al-Masíra.

AFP si všíma, že k bojom dochádza po tom, ako OSN po zlyhaní rozhovorov v Ženeve vyzýva bojujúce strany v krajine na ich obnovenie.

Cez Hudajdu prúdi humanitárna pomoc

Hudajda na pobreží Červeného mora je dôležitým prístavom, kadiaľ prúdi do Jemenu humanitárna pomoc. Pod kontrolou húsíov je od roku 2014, keď títo šiitskí vzbúrenci obsadili aj hlavné mesto Saná a ďalšie časti Jemenu. Ich postup primal v roku 2015 Saudskú Arábiu a ďalšie sunnitské spojenecké krajiny začať letecké útoky, aby sa povstalci nedostali do mesta Aden – dočasného sídla jemenskej vlády podporovanej Saudskou Arábiou.

OSN nedávno varovala, že v Jemene, chudobnej arabskej krajine zmietanej vojnovým konfliktom, hrozí vypuknutie rozsiahleho hladomoru, ktorý by mohol postihnúť až 14 miliónov ľudí.

EÚ poskytne Jemenu ďalších 90 miliónov eur vo forme humanitárnej pomoci

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že vyčlenila ďalších 90 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre civilistov v Jemene, kde v súčasnosti hrozí najhorší hladomor na svete.

Uvedenou sumou sa celková humanitárna pomoc EÚ pre Jemen v roku 2018 zvýši na 118 miliónov eur. O rozdelenie finančných zdrojov sa postarajú výlučne humanitárne organizácie na čele so Svetovým potravinovým programom.

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Christos Stylianidis upozornil, že medzinárodné spoločenstvo doslova bojuje s časom, aby bolo možné vyhnúť sa hladomoru v Jemene.

„Aj z tohto dôvodu EÚ zintenzívňuje svoju humanitárnu pomoc pre obyvateľov Jemenu. Z našich dodatočných finančných prostriedkov bude mať prospech okolo osem miliónov zraniteľných osôb,“ vysvetlil komisár v správe pre médiá. Spresnil, že humanitárna pomoc Únie je zameraná na pokrytie základných potrieb v oblasti výživy, zdravotnej starostlivosti, hygieny a bezpečnosti. „Jediným spôsobom, ako zastaviť túto pretrvávajúcu humanitárnu tragédiu, je však politické riešenie, ktoré ukončí násilie v tejto krajine,“ odkázal Stylianidis.

Komisár vyzval na dodržiavanie humanitárneho práva

Komisár dôrazne vyzval všetky strany konfliktu, aby dodržiavali medzinárodné humanitárne právo, nebránili tomu, aby sa humanitárna pomoc dostala k ľuďom v núdzi, a neútočili na humanitárnych pracovníkov ani civilistov, ktorí im pomáhajú.

Komisia pripomenula, že EÚ od obnovenia občianskeho konfliktu v Jemene v roku 2015, poskytla humanitárnu pomoc vo výške 323,7 milióna eur. Pretrvávajúci konflikt a jeho dôsledky ponechali približne 22,2 milióna ľudí (vyše 75 percent obyvateľstva) odkázaných na humanitárnu pomoc. Konflikt viedol k vysídleniu približne 3,5 milióna ľudí.

V súčasnosti takmer 18 miliónov Jemenčanov potrebuje potravinovú pomoc a približne 8,4 milióna z nich je na pokraji hladomoru. Jemen zároveň trpí najväčšou epidémiou cholery v histórii krajiny, s počtom takmer 1,2 milióna zaznamenaných podozrivých prípadov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #jemenský konflikt