Turecko sa protiiránskymi sankciami zo strany Trumpa riadiť nebude

Turecko sa nebude riadiť novými sankciami, ktoré Spojené štáty uvalili na Irán, povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ďalšie vlna sankcií podľa neho "vychyľuje svet z rovnováhy". Informovala o tom agentúra Reuters. Spojené štáty začali v pondelok uplatňovať ďalšie sankcie voči Iránu.

06.11.2018 16:00
Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Erdogan.
debata (16)

„Cieľom týchto krokov je vychýliť svet z rovnováhy. Nechceme žiť v imperialistickom svete. Nastolíme túto otázku na summite (nadchádzajúci víkend) v Paríži,“ povedal Erdogan v parlamente novinárom. Ďalšia vlna sankcií sa okrem energetického sektora týka napríklad aj lodnej a leteckej dopravy a bankovníctva.

„Takými sankciami sa rozhodne riadiť nebudeme. Kúpime desať miliónov kubických metrov zemného plynu. Nemôžeme nechať našich ľudí v zime mrznúť,“ dodal turecký prezident.

Erdogan sa má tento víkend zúčastniť summitu, ktorý sa v Paríži koná ako spomienka konca prvej svetovej vojny. Očakáva sa, že tu bude s Trumpom okrem obnovených sankcií voči Iránu rokovať aj o situácii v Sýrii.

K novej vlne amerických sankcií sa v Japonsku vyjadril aj turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu. Bolo by podľa neho nebezpečné Irán izolovať. Dodal, že krajiny ako Turecko či Japonsko môžu dodávky energií diverzifikovať len s ťažkosťami.

Osmička s výnimkou

Napätie medzi Teheránom a Washingtonom vyostril Trump, keď tento rok v máji oznámil odstúpenie od jadrovej dohody svetových mocností s Iránom z roku 2015. Dohodu, v ktorej sa Teherán zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie s ním spojených sankcií, uzavrel za USA predchádzajúci prezident Barack Obama. Podpísali ju tiež Francúzsko, Británia, Nemecko, Čína, Rusko a EÚ, ktoré odstúpenie USA od dohody kritizovali.

Spojené štáty obnovili k pondelku všetky sankcie zrušené v rámci tejto jadrovej dohody a navyše ich ešte zosilnili. Zaviedli ich v dvoch vlnách – prvá časť od augusta, druhú od pondelka. USA však udelili výnimky pre humanitárny dovoz, ktorý by mohol zahŕňať potraviny či lieky. Osmičke štátom – Číne, Indii, Japonsku, Južnej Kórei, Taiwanu, Turecku, Grécku a Taliansku – Washington umožní naďalej dovážať z Iránu ropu. Zo sankcií sú tak dočasne vyňatí najväčší dovozcovia iránskej ropy, ktorí budú môcť nákupy obmedzovať pozvoľnejším tempom.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #sankcie #Turecko #Recep Tayyip Erdogan