Kolaps dvoch budov v Marseille má už šesť obetí

Pod ruinami dvoch domov, ktoré sa v pondelok zrútili v centre juhofrancúzskeho mesta Marseille, našli v stredu záchranári telo šiestej obete. S odvolaním sa na zdroje z prokuratúry o tom informovala agentúra Reuters.

06.11.2018 20:28 , aktualizované: 07.11.2018 13:56
marseille Foto: ,
Zrútená budova v Marseille.
debata

Budovy sa zrútili v pondelok ráno. Záchranári našli doteraz pod troskami objektov telá štyroch mužov a dvoch žien.

Na zozname nezvestných osôb je stále niekoľko osôb, úvahy sa v tejto súvislosti pohybujú v rozmedzí od piatich až do ôsmich ľudí. Podľa informácií talianskeho ministerstva zahraničných vecí bola medzi nezvestnými aj občianka tejto krajiny.

Naopak, dvaja chodci, ktorých kamery zachytili krátko pred zrútením budov, by mali byť mimo ohrozenia.

Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner prisľúbil v Marseille objasnenie príčin nešťastia. Podľa jeho slov nemožno vylúčiť, že súvisia s intenzívnymi zrážkami ostatných dní.

Vyšetrovanie prípadu pre podozrenie z trestného činu neúmyselného zabitia a spôsobenia zranení, ktoré prevzala miestna prokuratúra, pokračuje.

Politika juhofrancúzskeho prístavného mesta v oblasti bytovej výstavby však medzičasom čelí ostrej kritike. Nadácie abbého Pierra, ktorá sa angažuje za lepšie bývanie občanov, kritizovala nečinnosť v tejto sfére, ktorá trvá údajne po desaťročia. Zodpovednosť mesta za incident zdôrazňoval aj hovorca istého občianskeho spolku tvrdiac, že zlý stav oboch objektov bol dlhodobo známy. Aj jeden z popredných ľavicových politikov krajiny Jean-Luc Mélenchon sa nechal počuť, že ide o domy chudobných, ktoré kolabujú a že to nie je náhoda.

Jedna z budov bola síce neobývaná, do druhej sa obyvatelia mohli vrátiť po rekonštrukčných prácach po predchádzajúcej evakuácii pre hrozbu prepadnutia sa podlahy v jednom z bytov na prvom poschodí.

debata chyba
Viac na túto tému: #marseille #kolaps budovy