Teroristická organizácia ETA sa prihlásila aj k vražedným akciám z rokov 1974 a 1981

Teroristická organizácia Baskicko a jeho sloboda (ETA) sa pol roka po vydaní oficiálneho komuniké o zrušení organizácie prihlásila k ďalším doteraz neobjasneným vražedným zločinom. Informoval o tom v utorok denník Gara, ktorý vychádza v baskickom San Sebastiáne v španielskom i baskickom jazyku.

06.11.2018 23:33
španielsko, ETA, baskicko Foto: ,
ETA (Baskicko a jeho sloboda) v roku 2011 oznámila, že sa zrieka násilia vo svojom zápase za nezávislosť baskických oblastí na severe Španielska a na juhozápade Francúzska. Archívna snímka.
debata

Periodikum získalo totiž interný dokument ETA z apríla 2018, podľa ktorého sa organizácia prihlásila aj k zodpovednosti za útoky na kaviareň v centre Madridu z roku 1974 s 13 obeťami a desiatkami zranených, respektíve za zastrelenie troch baskických mladíkov v Tolose z roku 1981. V druhom z oboch prípadov bola od začiatku pozornosť vyšetrovateľov upriamená na teroristov z ETA, avšak tí zodpovednosť za vražedný útok popierali.

Interný dokument bilancuje viac ako polstoročia trvajúce aktivity organizácie, ktorá spáchala počas týchto desaťročí 2606 útokov a pripravila podľa vlastnej štatistiky o život 758 ľudí.

Tento údaj je asi o stovku nižší, ako oficiálne zverejnené údaje španielskeho rezortu vnútra a mimovládnych organizácií zastupujúcich pozostalých.

ETA priznala, že sa v roku 2001 trikrát pokúsila o atentát na vtedajšieho španielskeho premiéra Josého Maríu Aznara, a to prostredníctvom rakiet, ktoré mali zasiahnuť jeho lietadlá počas presunov.

Za „najväčšiu chybu a nešťastie“ považuje dodatočne ETA odpálenie nástražného výbušného systému v nákupnom centre Hipercor v Barcelone z 19.júna 1987, ktoré si vyžiadalo 21 životov a zranenia ďalších 45 ľudí. Aj keď organizácia v tejto súvislosti učinila sebakritiku, zodpovednosť naďalej vidí hlavne na strane kompetentných, ktorí napriek varovaniam neodkladne centrum neevakuovali.

Viac ako 300 vrážd – pripisovaných dodnes v Španielsku boju Baskov za nezávislý štát – zostáva neobjasnených.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #ETA #baskicko #Baskicko a jeho sloboda