Trump si vie predstaviť povolebnú spoluprácu demokratov a republikánov

Americký prezident Donald Trump si vie predstaviť spoluprácu republikánov a demokratov v oblasti infraštruktúry a zdravotníctva, informovala agentúra AFP. Prezident to povedal v stredu na povolebnej tlačovej konferencii.

07.11.2018 09:42 , aktualizované: 21:39
USA, voľby, Snem, senát, Nancy Pelosi Foto: ,
Líderka demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová.
debata (5)

Republikáni podľa Trumpových slov vo voľbách prekonali očakávania, keď sa im podarilo získať väčšinu v Senáte a minimalizovať straty kresiel v Snemovni reprezentantov, kde získala prevahu Demokratická strana. Trump obe strany vyzval, aby spolupracovali s cieľom pomôcť Američanom, informovala agentúra AP.

„Možno sa nám podarí dosiahnuť dohodu, možno nie. Je to možné. V oblasti infraštruktúry sa však na mnohých veciach zhodneme,“ povedal Trump. Obe strany majú podľa neho aktívny záujem aj o systém zdravotníctva.

Pelosiová vyzvala na stiahnautie žalôb na Obamacare

Vláda prezidenta Donalda Trumpa by ako gesto dobrej vôle mala stiahnuť všetky žaloby, ktoré podala na systém zdravotného poistenia skoršieho prezidenta Baracka Obamu známy ako Obamacare. V reakcii na výsledky utorkových kongresových volieb to vyhlásila demokratická líderka v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová. Likvidácia Obamacare bola jedným z hlavných bodov Trumpovho politického programu.

Voľby podľa Pelosiovej boli o obnove ústavnosti

V kongresových voľbách v Spojených štátoch nešlo len o demokratov a republikánov, ale predovšetkým o obnovu ústavnosti a vytváranie rovnováhy voči administratíve republikánskeho prezidenta Trumpa. V prejave k priaznivcom a demokratickým zákonodarcom to vyhlásila Nancy Pelosiová.

Trump Pelosiovej k ovládnutiu Snemovne reprezentantov zablahoželal telefonicky. Oznámil to šéf štábu Pelosiovej Drew Hammill. Dodal, že prezident súhlasí s jej výzvou k nadstraníckej spolupráci.

Trump na Twitteri označil výkon republikánov vo voľbách za fantastický úspech. „Dnes v noci fantastický úspech. Vďaka všetkým!“ napísal Trump v reakcii na sčítanie hlasov.

„Vďaka vám bude zajtrajšok v Amerike úplne novým dňom,“ povedala Pelosiová, ktorá poďakovala voličom a tiež demokratickým kandidátom, ktorých ocenila za ich energiu a úsilie.

Pelosiová, ktorú dav priaznivcov uvítal skandovaním toho, že sa stane predsedníčkou Snemovne reprezentantov, v prejave hovorila o tom, že voliči sa vyslovili za vízie demokratov. Vyhlásila, že vo voľbách išlo o lepšiu budúcnosť pre všetky americké deti. Dodala, že jej strana chce snemovné víťazstvo využiť aj na to, aby odrazila útoky republikánov na sociálne programy a tiež na zdravotnú reformu Trumpovho demokratického predchodcu Baracka Obamu. Demokrati sú podľa Pelosiovej pripravení hľadať kompromis všade tam, kde to bude možné, a trvať na svojom stanovisku, kde to bude nevyhnutné.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #USA #Donald Trump #Nancy Pelosiová