Analytik Boháček: Demokrati nevyhrali tak presvedčivo, ako sa očakávalo

Výsledky utorkových "polčasových" (midterm) volieb v USA sa dajú považovať za víťazstvo úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa. V stredu to povedal analytik z českej Asociácie pre medzinárodné otázky (AMO) Petr Boháček.

07.11.2018 12:07
voľby, usa, kongres, senát Foto: ,
Volič vypĺňa hlasovací lístok vo volebnej miestnosti v Pasadene počas polčasových volieb v Spojených štátoch.
debata (4)

Demokrati podľa jeho slov nevyhrali tak presvedčivo, ako sa očakávalo, a aj napriek vysokej účasti a mobilizácii nenastal dramatický obrat.

Vládnucej Republikánskej strane sa podarilo udržať si väčšinu v Senáte amerického Kongresu. Demokratická strana však získala väčšinu v Snemovni reprezentantov. „Demokratom sa osvedčili stratégie cielené na stredových a konzervatívnych voličov a ukázali, že môžu ohroziť republikánov aj v ich tradičných južanských baštách,“ povedal Boháček.

Voliči vo veku 30–40 rokov volili vo väčšej miere demokratov, čo podľa Boháčka môže v budúcnosti pre republikánov predstavovať problém. Demokrati podľa jeho slov stále hľadajú stratégiu, ako poraziť Trumpa. „Vysoká volebná účasť a mobilizácia žien boli rozhodne súčasťou úspechu demokratov,“ povedal.

Voľby podľa Boháčka mali tiež naznačiť, akú má Trump šancu na znovuzvolenie a pokračovanie v radikálnej zahraničnej politike. „Na otázky, či pretrvá riziko obchodnej vojny s Čínou alebo či budú USA pokračovať v tvrdom režime proti Iránu, sme však jasnú odpoveď nedostali,“ povedal analytik.

Trump bude musieť hľadať kompromisy

„V oblasti domácej politiky môžeme očakávať, že bez väčšiny v Snemovni reprezentantov bude Donald Trump viac závisieť od hľadania kompromisu alebo prijímania prezidentských direktív,“ vysvetlil Boháček. Prezidentovi sa v hľadaní kompromisu nedarilo ani s jeho vlastnou Republikánskou stranou, a preto je podľa analytika pravdepodobné, že sa bude snažiť konať na základe direktív.

Demokrati vo výbore Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby môžu podľa Boháčka otvoriť vyšetrovanie ohľadom prepojenia prezidentskej kampane Donalda Trumpa v roku 2016 s Ruskom alebo s arabskými štátmi. „Ak prezident pocíti tlak zo strany vyšetrovania svojho prepojenia s Ruskom, môže sa stať, že sa bude snažiť spojiť s demokratmi v snemovni, ktorá spúšťa proces odvolávania prezidenta,“ dodal.

Američania si v rámci supervolebného utorka volili všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov. Okrem nich rozhodovali aj o obsadení 35 zo 100 kresiel v Senáte. V hre tiež bolo 39 miest guvernérov jednotlivých štátov USA.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #voľby do Kongresu