Riaditeľ ruskej FSB upozornil na radikalizáciu mládeže a hrozby pre migrantov

Riaditeľ ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Aleksandr Bortnikov vyhlásil, že v krajine sa zvýšila aktivita radikálnych skupín mládeže, ktoré vyzývajú na páchanie násilnosti voči migrantom.

07.11.2018 12:24
debata (13)

„Aktivity rozličných spoločenských skupín a radikálnej mládeže, vrátane fanúšikov, ktorí podporujú pravicový a ľavicový extrémizmus a vyzývajú na násilie proti migrantom a vnútorne presídlenému moslimskému obyvateľstvu, výrazne narastajú,“ povedal Bortnikov.

Bortnikov bol v stredu jedným z rečníkov na konferencii vedúcich predstaviteľov špeciálnych služieb, bezpečnostných agentúr a orgánov činných v trestnom konaní zo 70 krajín sveta, ktoré je venované najmä opatreniam v boji proti terorizmu. Ide o partnerské subjekty ruskej FSB, uviedla agentúra TASS.

Podľa Bortnikova sa extrémistická ideológia založená na myšlienkach neonacizmu a radikálneho islamu šíri najmä prostredníctvom internetu.

„Výsledkom takéhoto spojenia je, že formy a spôsoby realizácie akcií pravicových a ľavicových extrémistických skupín“ sa často neodlišujú od teroristických činov páchaných radikálnymi islamistami, zdôraznil.

Vyzval, aby tajné služby a orgány činné v trestnom konaní sledovali tieto javy a analyzovali motiváciu pre takéto činy. Ako protiváhu k týmto negatívnym procesom je podľa neho potrebné vypracovať systém opatrení, ktoré zahŕňajú aj preventívnu prácu všetkých bezpečnostných zložiek.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #FSB #migranti