Provládne oddiely ovládli prístupovú trasu k jemenskému prístavu Hudajdá

Arabská koalícia bojujúca v Jemene intenzívne útočí na pozície šíitskych povstalcov v prístave Hudajdá a ovládla hlavnú cestu vedúcu do mesta. S odvolaním sa na svedkov a jemenské armádne zdroje to dnes oznámila agentúra AP. Boje o prístav sa začali minulý týždeň a hovorkyňa Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) vyzvala bojujúce strany, aby ušetrili kľúčovú infraštruktúru využívanú civilistami.

07.11.2018 15:45
jemen, loď, prístav, more, hudajda Foto: ,
Loď v jemenskom prístave Hudajdá, ktorým prúdi do krajiny 70% importu, vrátane humanitárnej pomoci.
debata (1)

Podľa agentúry AFP v bitke prišlo o život viac povstalcov i provládnych bojovníkov. Vodca povstalcov vyhlásil, že sa jeho oddiely nikdy nevzdajú.

Arabskej koalícii velí Saudská Arábia a podporujú ju Spojené štáty. Oddiely, ktoré prešli výcvikom Spojených arabských emirátov, dnes podľa AP za podpory vrtuľníkov zabezpečili časť mesta pozdĺž trasy, ktorá vedie k prístavisku. Šíiti, za ktorými stojí Irán, nasadili ostreľovačov a rozmiestnili ich na strechy a vyvýšené miesta. Zapaľujú tiež pneumatiky, aby znížili viditeľnosť. Mnoho civilistov z miesta utieklo.

Hovorca MVČK Mirella Hodeibová dnes povedala, že v blízkosti frontu sa nachádza najväčšia nemocnica v meste. Bojujúce strany by sa jej mali podľa nej vyhnúť, rovnako ako zdrojom vody a elektrárňam. „Vyzývame všetky strany, aby rešpektovali medzinárodné humanitárne zákony a ušetrili civilistov aj civilnú infraštruktúru,“ povedala.

Vodca povstalcov dnes vyhlásil, že jeho ľudia budú bojovať do konca, nevzdajú sa a nikdy neodovzdajú územia koalícii, ktorú vedie Saudská Arábia.

Boje o prístav sa začali minulý štvrtok a podľa informácií agentúry AFP v nich za posledný deň prišlo na okraji mesta o život 27 šiitov a 12 bojovníkov provládnych síl.

Prístavom Hudajdá prechádza 70 percent importu do Jemenu a tiež humanitárna pomoc. Intenzívne boje môžu tieto dodávky ohroziť v čase, keď je hladom ohrozených až 14 miliónov Jemenčanov. Boje sa začali v roku 2014, arabská koalícia do nich vstúpila o rok neskôr a odvtedy podľa OSN prišlo o život 10-tisíc ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #jemenský konflikt