Američania hlasovali aj o právach transrodových ľudí, marihuane či dostihoch

Voliči v americkom štáte Massachusetts sa vyjadrili proti zrušeniu zákona, ktorý chráni práva transrodových osôb, zatiaľ čo v Michigane podporili legalizáciu tzv. rekreačného užívania marihuany.

07.11.2018 16:42
marihuana, voľby, usa Foto: ,
Ľudia oslavujú legalizáciu marihuany na lekárske účely v meste Salt Lake City v americkom štáte Utah.
debata (4)

Ide o výsledky niektorých zo 155 hlasovaní o legislatívnych a iných politických otázkach, ktoré sa konali v utorok v 37 štátoch súbežne s voľbami nových kongresmanov, guvernérov a ďalších verejných činiteľov.

Výber iniciatív predložených voličom v jednotlivých častiach Spojených štátov priniesla tlačová agentúra AP.

Referendum v Massachusetts bolo prvým prípadom, keď sa o právach transrodových osôb hlasovalo na celoštátnej úrovni. Príslušný zákon z roku 2016 upravuje ochranu tejto sexuálnej menšiny pred diskrimináciou, čo sa týka i používania verejných toaliet a šatní. Rozhodnutie o jeho zachovaní priniesol úľavu aktivistom, ktorí sa obávali, že zrušenie ochrany vyvolá vlnu podobných krokov v iných štátoch.

Michigan sa zase vďaka rozhodnutiu voličov stáva prvým štátom na americkom Stredozápade, kde bude legálne kupovať a užívať marihuanu na rekreačné účely. Podobný návrh v Severnej Dakote neprešiel, čo znamená, že celkove bude rekreačné užívanie marihuany legálne v desiatich amerických štátoch. Missouri sa zase stalo 31. štátom, kde povoľujú užívanie marihuany na zdravotné účely.

Postupné zrušenie dostihov

Americkí ľudskoprávni aktivisti zaznamenali dôležitý úspech na Floride, kde voliči podporili úpravu umožňujúcu opätovné priznanie volebných práv vyše miliónu ľudí usvedčených v minulosti zo závažných trestných činov. To môže priniesť zmenu v rozložení preferencií na území tohto najľudnatejšieho „nerozhodného štátu“ v USA.

Floriďania zároveň schválili opatrenie zamerané na postupné zrušenie chrtích dostihov. Ide pritom o štát označovaný za poslednú baštu tohto „športu“ v Spojených štátoch.

Ďalšie referendá popri tzv. polčasových voľbách v Spojených štátoch sa týkali napríklad minimálnej mzdy, kontroverzných úprav hraníc volebných obvodov alebo programu na pomoc občanom s nižšími príjmami pri platení nákladov za zdravotnú starostlivosť.

V niekoľkých štátoch na západe krajiny sa občania vyjadrovali k cenám energií, napríklad v štáte Washington hlasovali o dani z emisií tzv. skleníkových plynov. Inde sa rozhodovalo o zmene výšky finančného príspevku zo zdravotného poistenia na interrupcie, ale aj o samotnom práve ženy na interrupciu. V štáte Idaho voliči hlasovali o povolení organizovať preteky koní, v štáte Alabama o práve vystavovať na verejných plochách desať Božích prikázaní a v štáte Missouri o spravovaní hry bingo.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #marihuana #referendum #transrodové osoby #americké voľby