Líbyjská pobrežná stráž zadržala na mori 315 utečencov

Líbyjská pobrežná stráž dnes pri líbyjskom pobreží zadržala 315 utečencov, ktorí sa na troch nafukovacích člnoch pokúšali dostať cez Stredozemné more do Európy. S odvolaním sa na hovorcu bezpečnostných zložiek o tom informovala agentúra Reuters.

07.11.2018 16:53
migranti, more, čln, loď Foto: ,
Utečenci sa pokúšali dostať do Európy na nafukovacích člnoch.
debata

Vysídlenci – 275 mužov, 32 žien a osem detí – boli z rôznych arabských štátov a krajín subsaharskej Afriky. Hliadka zadržala jeden gumený čln so 116 osobami asi 80 kilometrov od líbyjského mesta Závíja a ďalšie dva člny so 199 utečencami pri meste Chums.

Západné pobrežie Líbye je východiskovým bodom, odkiaľ sa ľudia, ktorí z Afriky utekajú pred vojnovými konfliktami a chudobou, snažia dostať sa do Európy. Prevádzači využívajú chaos, ktorý v krajine vládne od revolúcie v roku 2011, keď bol zvrhnutý vodca Muammar Kaddáfí.

S pomocou peňazí poskytnutých európskymi štátmi líbyjské úrady zdvojnásobili úsilie o zastavenie prúdu utečencov do Európy. Vláda ale odmieta plán Európskej únie zriaďovať už v Afrike centrá pre migrantov. S vytvorením takého strediska zatiaľ nesúhlasí žiadna z afrických krajín.

debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #utečenci #Stredozemné more #migranti