V Poľsku a Pobaltí sa začalo vojenské cvičenie NATO Anakonda 2018

Za účasti celkove 17 500 vojakov z desiatich členských krajín Severoatlantickej aliancie (NATO) sa v stredu začalo vojenské cvičenie pod krycím názvom Anakonda 2018, ktorého dejiskom sú cvičné priestory v Poľsku a troch pobaltských republikách - Estónsku, Litve a Lotyšsku. Manévre potrvajú do 16. novembra.

07.11.2018 17:15
nemecko, stíhačky, nato, cvičenie, vojenské,... Foto: ,
Nemecké stíhačky Eurofighter počas cvičenia NATO.
debata (123)

Ako vyplýva z informácií, ktoré zverejnila v stredu verejnoprávna Poľská televízia (TVP) s odvolaním sa na rezort obrany vo Varšave, ide o najväčšie tohtoročné manévre na území Poľska, kde sa do operačnej časti manévrov zapojí 12 500 príslušníkov ozbrojených síl, ďalších 5000 bude obranu regiónu nacvičovať v Pobaltsku. Súčasným manévrom predchádzala v októbri ich teoretická časť a nadviaže na ňu štábna v dňoch 26. novembra až 6. decembra.

Toto vojenské cvičenie sa koná s dvojročnou periodicitou od roku 2006. V tomto roku sa sústredí na spoluprácu jednotlivých vojenských útvarov.

Ako je známe, NATO presunulo do štvorice spomínaných štátov svoje armádne kontingenty, aby tak posilnilo východné krídlo Aliancie a súčasne rozptýlilo, respektíve zmiernilo v Poľsku i v Pobaltsku pretrvávajúce obavy o bezpečnosť.

Poľská vláda navrhla Washingtonu, aby Spojené štáty zriadili v krajine stálu vojenskú základňu s názvom Fort Trump. USA zatiaľ reakciu na túto iniciatívu nezverejnili.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #vojenské cvičenie