Pakistanskú kresťanku Ásijú bíbí údajne prepustili z väzenia

Pakistanskú kresťanku Ásíju Nórínovú, ktorú pred ôsmimi rokmi odsúdili na smrť za bohorúhačstvo, no najvyšší súd ju minulý týždeň zbavil viny, prepustili z väzenia a previezli na neznáme miesto. S odvolaním sa na vyhlásenie jej právneho zástupcu o tom vo štvrtok informovala agentúra AFP. OĽaNO vyzýva Miroslava Lajčáka na zapojenie SR do úsilia o jej záchranu.

07.11.2018 18:46 , aktualizované: 08.11.2018 10:02
Pakistan kresťanka Ásijá väzenie prepustená... Foto: ,
Na archívnej snímke z 30. októbra 2017 je pakistanská kresťanka Ásíja Nórínová. K jej prepusteniu došlo týždeň po tom, ako trojčlenný súdny tribunál v Islamabade rozhodol o jej oslobodení.
debata (16)

K prepusteniu Nórínovej, známejšej pod menom Ásijá bíbí, došlo týždeň po tom, ako trojčlenný súdny tribunál v Islamabade rozhodol o jej oslobodení. Verdiktom však pobúril islamistov, ktorí proti jej oslobodeniu nasledovné tri dni protestovali a vyhrážali sa dokonca i jej advokátovi, ktorý v obave o život ušiel v sobotu do Holandska. Ásijá bíbí napriek oslobodzujúcemu rozsudku ostávala vo väzení v meste Multán, zatiaľ čo vláda rokovala s demonštrantami, ktorí zablokovali cesty vedúce do veľkých miest a žiadali jej popravu.

V piatok dospeli obe strany k dohode, ktorá a zabránila Nórínovej vycestovať z Pakistanu. Islamisti zároveň protesty ukončili, pričom vláda im tiež prisľúbila, že nebude namietať voči ich snahám o napadnutie oslobodzujúceho verdiktu. „Bola prepustená… Bolo mi povedané, že je v lietadle, no nik nevie, kde pristane,“ povedal vo štvrtok AFP jej právny zástupca.

Podľa predstaviteľa pakistanského úradu civilného letectva, malo lietadlo, ktoré kresťanku prevážalo, zrejme pristáť v metropole Islamabad. Nie je však jasné, či ju odtiaľ nepreviezli ďalej.

Správu o prepustení kresťanky už s nadšením prijal i predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani. „Ásijá bíbí opustila väzenie a je prevážaná na bezpečné miesto!“ napísal na Twitteri.

Ásiju bíbí pôvodne odsúdil na smrť okresný súd v provincii Pandžáb v roku 2010 za rúhačské slová, ktoré vyslovila počas hádky s moslimkami pri práci na farme v roku 2009. Súd v provinčnej metropole Láhaur v roku 2014 potvrdil trest smrti, vynesený na základe kontroverzných pakistanských zákonov o rúhaní. Jej prípad vyvolal pozornosť po celom svete. V roku 2011 zavraždili guvernéra Pandžábu Salmána Tásíra, ktorý proti sporným zákonom o bohorúhačstve vystupoval. Za prepustenie kresťanky dlhodobo lobovali medzinárodné ľudskoprávne skupiny, politici i náboženskí lídri.

Ásijá bíbí na archívnej snímke zo súdu v roku... Foto: SITA/AP
asia bibiová Ásijá bíbí na archívnej snímke zo súdu v roku 2010.

Európa ponúkla žene azyl

Niekoľko krajín ponúklo Bibiovej azyl, okrem iného Taliansko, Francúzsko či Španielsko. Viac ako 40 francúzskych intelektuálov podpísalo výzvu na prepustenie Bibiovej. Výzva, ktorú inicioval francúzsky filozof Daniel Salvatore Schiffer, bola v utorok (6.11.) zverejnená v denníku Le Figaro.

Medzi signatármi sú ďalej napríklad bývalý francúzsky minister spravodlivosti Robert Badinter s manželkou, filozofka Elisabeth Badinterová, niekdajší minister školstva a filozof Luc Ferry, filozof Robert Redeker, politológ Pierre-André Taguieff či právnik a vydavateľ Jean-Claude Zylberstein.

V ďalšej výzve vyjadrili znepokojenie nad osudom Asie Bibiovej tiež francúzski biskupi. „V mene základných ľudských práv vyzývame k ochrane života Bibiovej, jej príbuzných a obhajcov a modlíme sa za nich,“ píše sa vo vyhlásení. V pondelok starostka Paríža Anne Hidalgová uviedla, že je pripravená privítať Bibiovú a jej rodinu vo francúzskej metropole.

OĽaNO vyzýva Lajčáka o zapojenie SR do pomoci

Slovenská republika by mala zaintervenovať v prípade pakistanskej kresťanky, apelovať na to, aby mohla vycestovať z Pakistanu a na Slovensku sa uchádzať o azyl. Myslí si to predsedníčka Výboru Národnej rady SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Anna Verešová (OĽaNO), ktorá na iniciatívu vyzvala ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD).

Podľa Verešovej by prípad pakistanskej kresťanky, ktorá bola dlhé roky väznená pre svoju vieru a naďalej je i so svojou rodinou v ohrození života, nemal nechať slovenskú verejnosť ani predstaviteľov štátu ľahostajnými. „Angažovanie sa v prípade Ásije Bíbí by malo byť prvým výrazným krokom SR týmto smerom. Touto cestou by som Vás rada vyzvala, aby ste využili svoje kompetencie a apelovali na zapojenie SR do úsilia medzinárodného spoločenstva o záchranu Ásije Bíbí,“ napísala Verešová v liste šéfovi slovenskej diplomacie.

Pomáhala aj talianska vláda

Talianska vláda tento týždeň uviedla, že je pripravená pomôcť nájsť riešenie, ktoré by Bibiovej „zabezpečilo budúcnosť“. „Urobím všetko, čo je v ľudských silách, aby som tejto žene zabezpečil budúcnosť,“ napísal na twitteri taliansky minister vnútra Matteo Salvini. Tiež talianske ministerstvo zahraničia uviedlo, že je pripravené podniknúť všetky kroky, o ktorých by mohla vláda v tejto záležitosti rozhodnúť.

Talianska katolícka asociácia ACS, ktorá podporuje nielen Bibiovú, ale všetkých perzekvovaných kresťanov na svete, oznámila, že sa na ňu obrátil s prosbou o pomoc Asiin manžel. Na stránkach ACS Ašik Masíh prosí taliansku vládu o pomoc s odchodom z krajiny, pretože ich životné podmienky v Pakistane sú čím ďalej tým horšie.

„Máme veľké obavy, pretože náš život je ohrozený. Už ani nemáme čo jesť, pretože nemôžeme vychádzať von, aby sme si nakúpili,“ hovorí v nahrávke Masíh podľa talianskeho prekladu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #kresťania #Pakistan #prenasledovanie #Asia Bibiová