Vzostup a pád Trumpovho 'mozgu svetovej triedy'

"Je to právnický mozog svetovej triedy, ktorý obdivujú odborníci,“ vyhlásil prezident USA Donald Trump vo februári 2017 počas vymenovania Jeffa Sessionsa (71) za ministra spravodlivosti.

08.11.2018 09:52 , aktualizované: 09.11.2018 11:00
Sessions Foto: ,
Jeff Sessions
debata (2)

Server Politico ho dokonca charakterizoval ako „ikonu“ republikánskeho konzervatívneho hnutia Tea Party. Sessions patril k Trumpovým obľúbencom. V primárkach ho podporoval. Napríklad mal rovnaký názor na výstavbu múru na hraniciach s Mexikom, ktorý má zabrániť migrantom v živelnom vstupe do USA. Napriek tomu napokon upadol do nemilosti.

Nejde totiž o obyčajné personálne zmeny, ktoré obyčajne nasledujú po amerických voľbách. Vynútenú demisiu Sessionsa, možno pravdepodobne charakterizovať ako zatiaľ najdramatickejší Trumpov krok.
nemecký Spiegel

„Súhlasil s touto prácou a potom povedal: chystám sa odísť. Povedal som: aký je to človek? Nechcel som sa do toho zapojiť, ale ak všetci vidia, čo sa deje na ministerstve spravodlivosti, tak slovo spravodlivosť bolo z mojej strany vždy v úvodzovkách,“ povedal na adresu Sessionsa a jeho rezortu prezident USA Donald Trump v rozhovore pre pravicovú televíziu Fox, ktorá má vari ako jediná otvorené dvere k americkému lídrovi. Dokonca na jednej zo sociálnych sietí citovaný agentúrou RIA Novosti Trump charakterizoval dnes už odvolaného ministra spravodlivosti a generálneho prokurátora v jednej osobe Jeffa Sessionsa ako ,nečestného“ človeka.

Už niekoľko mesiacov sa valili hromy a blesky prezidenta na hlavu šéfa rezortu spravodlivosti. Bolo iba otázkou času kedy ho vyhodí z ministerského kresla. Podľa mnohých vraj čakal iba na výsledky utorkových volieb do Kongresu. Pravdepodobne dal na rady svojich poradcov, podľa ktorých spomínaný krok pred voľbami by mohol citeľne negatívne ovplyvniť výsledky hlasovania v neprospech Republikánskej strany.

Vizitka exministra spravodlivosti USA

  • jeden z najkonzerva­tívnejších senátorov
  • vyštudovaný právnik, rodák z Alabamy
  • v rokoch 1997 až 2017 bol senátorom za Alabamu
  • v rokoch 1995 – 1997 zastával post alabamského ministra spravodlivosti
  • v kresle ministra a zároveň generálneho prokurátora bol od februára 2017

„Trump sa pravdepodobne ponáhľal preto, lebo aj keď republikáni majú stále väčšinu v Kongrese, od 3. januára sa to zmení: demokrati vďaka väčšine v Snemovni budú mať nové možnosti pri odhaľovaní v rámci vyšetrovania,“ analyzuje situáciu nemecký Der Spiegel. Zároveň konštatoval, že Trump opäť raz obrátil všetko hore nohami, prekrútil. „Nejde totiž o obyčajné personálne zmeny, ktoré obyčajne nasledujú po amerických voľbách. Vynútenú demisiu Sessionsa, možno pravdepodobne charakterizovať ako zatiaľ najdramatickejší Trumpov krok,“ dodáva nemecký zdroj.

Škandál v hlavnej úlohe so Sessionsom vypukol pred viac ako rokom. Po tom, čo osobitný vyšetrovateľ FBI Robert Mueller minulý rok v máji začal vyšetrovať „ruský vplyv“ na americké prezidentské voľby v roku 2016. Výsledkom malo byť volebné víťazstvo Trumpa a porážka jeho volebnej konkurentky Hillary Clintonovej. Na začiatok vyšetrovania minister Sessions reagoval rozhodnutím vzdať sa kontroly vyšetrovania. Prezidenta, ktorý robil a robí všetko pre to, aby zastavil vyšetrovanie, to poriadne rozladilo.

Minister sa pritom odvolal na konflikt záujmov. V tejto súvislosti pripomenul, že on sám neposkytol pravdivé svedectvo o svojich kontroverzných kontaktoch s ruskými diplomatmi. Hlavne s dnes už bývalým ruským veľvyslancom Sergejom Kisľakom. Minister dlho tvrdil, že si konkrétne nespomína, o čom sa zhovárali. Ako však nakoniec priznal, pamäť sa mu čiastočne vrátila po tom, čo o obsahu informovali novinári.

Kauzou okolo „ruského vplyvu“ na prezidentské voľby sa dnes zaoberá Kongres, FBI, ako aj osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller a senátny výbor pre tajné služby. V máji potvrdili závery amerických spravodajských služieb, že "Moskva sa šírením dezinformácií a hackerskými útokmi usilovala ovplyvniť prezidentskú kampaň v prospech Trumpa“. Dodnes je v kauze namočených veľa prominentných osobností vrátane bývalých volebných spolupracovníkov súčasného prezidenta. Washington dokonca koncom roku 2016 vypovedal 35 ruských diplomatov aj s rodinami a uzavrel dve ruské pracoviská v USA.

„Je to honba na čarodejnice,“ tvrdí dodnes o kauze Donald Trump, zatiaľ čo Muellerovo stále neukončené vyšetrovanie riadi Sessionsov námestník Rod Rosenstein. A tak existujú pochybnosti, či vyšetrovanie bude pokračovať v doterajšom nekompromisnom kurze. Trump síce Rosensteina nemôže odvolať, ale môže tak urobiť nástupca odvolaného ministra spravodlivosti a kauzu tak zamiesť pod koberec. „Vymenujem ho neskôr,“ informoval v stredu prezident USA. Jeho vymenovanie musí však potvrdiť Senát, v ktorom majú väčšinu republikáni. Dočasným vykonávaním funkcie ministra poveril Trump Matthewa Whitakera, personálneho šéfa ministerstva, čo je aj podľa BBC v rozpore s americkými zákonmi. Podľa nich totiž spomínané kreslo patrí prvému námestníkovi ministra spravodlivosti, ktorým je Rosenstein.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vláda usa #Donald Trump #Jeff Sessions