Bývalý vojak v americkom LA zabil 12 ľudí, sám zahynul

Strelca, ktorý zabil 12 ľudí v bare na juhu Kalifornie, identifikovali ako 28-ročného Davida Longa, bývalého príslušníka americkej námornej pechoty. Informoval o tom šerif z okresu Ventura Geoff Dean.

08.11.2018 11:03 , aktualizované: 17:13
stre)lba, kalifornia Foto:
Ľudia sa navzájom upokojujú po streľbe v americkej Kalifornii.
debata (42)

Uviedol, že polícia už v minulosti prišla s Longom niekoľko krát do kontaktu, napríklad pri dopravnej nehode alebo pri výtržnosti z apríla tohto roku, keď museli do jeho domu prísť muži zákona. Policajti vtedy uviedli, že sa choval zlostne a iracionálne. Špecialisti z tímu skúmajúceho jeho duševné zdravie však usúdili, že ho netreba dávať do väzby.

Podľa televíznej stanice CNN slúžil v námornej pechote od augusta 2008 do marca 2013.

Ľudia sa navzájom upokojujú po streľbe v...
Polícia na mieste činu, kde došlo k streľbe.
+2Ľudia sa navzájom upokojujú po streľbe v...

Long použil pištoľ Glock 21 s kalibrom .45, keď spustil v stredu večer miestneho času paľbu v podniku Borderline Bar & Grill v kalifornskom meste Thousand Oaks.

21 zranených

Televízna stanica CNN informovala, že 21 zranených osôb ošetrili v miestnych nemocniciach, z ktorých ich už prepustili. Väčšina z nich sa ľahko zranila po skoku z okna alebo pri vrhaní sa pod stôl.

Medzi mŕtvymi je aj zástupca šerifa, ktorý na mieste zasahoval a ktorý strelným zraneniam podľahol v nemocnici. Ďalších 12 osôb bolo zranených. Trinástym mŕtvym je strelec, ktorého telo našli vo vnútri baru. Aký bol strelcov motív alebo či útok súvisel s terorizmom, nie je jasné.

Podľa úradov a svedkov mal Long na sebe čierne oblečenie s kapucňou a nič nehovoril. V podniku sa v tom čase nachádzali stovky mladých ľudí, keďže sa tam konala študentská akcia.

Jednou z obetí je Ron Helus, zástupca šerifa, ktorý bol v službe 29 rokov, napísala CNN. Ten ako jeden z prvých reagoval na volanie o pomoc na linke 911. Na miesto činu dorazil spolu s hliadkujúcim policajtom a keď počuli streľbu, išli dovnútra. Vtedy bol Helus zasiahnutý niekoľkými strelami. Jeho kolega ho vytiahol von, kde čakali, až dorazí zásahová jednotka.

Zástupca šerifa svojim zraneniam podľahol neskôr v nemocnici. Keď dovnútra baru vstúpili asi po 15 minútach ďalší policajti, našli tam mŕtveho i strelca. Podľa šerifa nebolo jasné, či sa zabil sám alebo ho usmrtili príslušníci bezpečnostných zložiek.

„Ron bol odovzdaný svojej práci, a ako som dnes povedal jeho žene, zomrel ako hrdina, keď išiel zachraňovať životy,“ uviedol šerif Geoff Dean. Dodal, že miesto činu „vyzerá desivo“. „Všade je krv,“ povedal novinárom.

Použil aj dymovnice

Internetový portál Ventura County Star napísal, že útočník vystrelil asi tridsaťkrát. Televízii ABC svedkovia povedali, že páchateľ najskôr niekoľkokrát vystrelil, potom po bare hádzal dymovnice, načo znova strieľal.

Záchranári prijali prvé hlásenie o udalosti v stredu okolo 23:20 miestneho času (asi 08:20 SEČ). Ľudia na mieste tvrdili, že útočník mal blízkovýchodný vzhľad, briadku a bol celý oblečený do čierneho. Iní svedkovia uviedli, že bol vysoký, na hlave mal kapucňu a aj jeho tvár bola čiastočne zakrytý.

Na záberoch miestnych médií bolo vidieť, ako sú z podniku Borderline Bar & Grill vynesení zranení. Svedkovia popísali, že na mieste vypukla panika. Niektorí z prítomných použili stoličky, aby rozbili okná a dostali sa von, iní utekali pred streľbou na toalety. Bar je známy organizovaním tanečných zábav a koncertov.

„Bol som podrobne informovaný o tej hroznej streľbe v Kalifornii. Zástupcovia orgánov činných v trestnom konaní, záchranné a policajné zložky spolu s FBI sú na mieste,“ napísal v prvej reakcii na twitteri americký prezident Donald Trump.

Výberová chronológia prípadov streľby v USA

Prinášame výberovú chronológiu prípadov streľby v USA za posledných desať rokov:

  • 2. novembra 2018 – Ozbrojený muž zastrelil dvoch ľudí a piatich ďalších zranil v štúdiu jogy v Tallahassee, hlavnom meste amerického štátu Florida. Strelec zasiahol šiestich ľudí a jednu osobu udrel zbraňou po tom, ako vošiel do štúdia, ktoré je súčasťou malého nákupného centra. Polícia predbežne identifikovala strelca.
  • 27. októbra 2018 – Robert Gregory Bowers v miestnej synagóge zastrelil 11 ľudí. Počas streľby v synagóge a následne aj po tom, čo sa vzdal polícii, vyjadroval svoju nenávisť k židom. Ozbrojený strelnou zbraňou zaútočil v pittsburskej Synagóge stromu života, kde sa práve konal pravidelný obrad.
Na pamiatku jedenástich obetí streľby v... Foto: SITA/AP, Alexandra Wimley
synagóga, pittsburgh Na pamiatku jedenástich obetí streľby v synagóge v Pittsburghu.
  • 21. septembra 2018 – Štyria ľudia zahynuli pri streľbe, ku ktorej došlo v okrese Harford v americkom štáte Maryland, kde zamestnankyňa distribučného skladu spoločnosti Rite Aid zastrelila troch svojich kolegov a následne obrátila zbraň proti sebe. Ďalšie tri osoby utrpeli pri incidente zranenia.
  • 6. septembra 2018 – Štyria ľudia vrátane ozbrojeného útočníka zomreli pri streľbe v banke v centre amerického mesta Cincinnati. Strelec spustil paľbu skoro ráno pri nakladacej rampe budovy banky s názvom Fifth Third Bank, potom vošiel do bankovej haly, kde sa začala prestrelka s políciou.
  • 26. augusta 2018 – Traja ľudia vrátane predpokladaného útočníka zahynuli pri streľbe, ku ktorej došlo v zábavnom centre v meste Jacksonville v americkom štáte Florida. Deväť ďalších osôb utrpelo strelné zranenia. Podozrivým je 24-ročný David Katz z mesta Baltimore. Motív jeho činu však zatiaľ nie je známy. Podozrivý muž-beloch po streľbe obrátil zbraň proti sebe.
  • 18. mája 2018 – Desať ľudí, väčšinou študentov, zahynulo a desať utrpelo zranenia pri streľbe na strednej škole v texaskom meste Santa Fe.
Rodičia čakajú na informácie po streľbe na... Foto: TASR/AP, Joel Auerbach
USA Florida škola streľba cruz rodičia plač Rodičia čakajú na informácie po streľbe na strednej škole Marjory Stonemanovej Douglasovej v meste Parkland.
  • 14. februára 2018 – Nikolas Cruz (19) bol strelcom na strednej škole v meste Parkland na juhu amerického štátu Florida. Jeho čin si vyžiadala 17 mŕtvych a 16 zranených.
  • 5. novembra 2017 – Najmenej 26 životov si vyžiada útok v kostole v Sutherland Springs v americkom štáte Texas, do ktorého počas bohoslužieb vstúpil muž ozbrojený strelnou zbraňou a spustil paľbu.
  • 1. októbra 2017 – Stephen Paddock spustil v Las Vegas streľbu z výškovej budovy na účastníkov neďalekého koncertu country hudby. Pri najkrvavejšej streleckej masakre v novodobých dejinách USA zabil 58 a zranil viac než 540 ľudí pred tým, ako spáchal samovraždu.
  • 12. júna 2016 – Omar Mateen, ktorý v nočnom gejklube Pulse v meste Orlando na Floride zabil 49 ľudí a ďalších 53 zranil. Útočník sa narodil v New Yorku, jeho rodičia však pochádzali z Afganistanu. Ozbrojenec bol podľa svojej bývalej manželky „duševne labilný“. Útočníka zastrelili špeciálne jednotky.
  • 2. decembra 2015 – Pri streľbe v zariadení sociálnych služieb pre ľudí s vývojovými poruchami v kalifornskom meste San Bernardino zahynulo 14 osôb a 22 utrpelo zranenia. Útok spáchal americký manželský pár pakistanského pôvodu Rizwan Farook a Tashfeen Maliková. Oboch atentátnikov polícia zastrelila.
  • 17. júna 2015 – Deväť ľudí prišlo o život pri streľbe v meste Charleston v štáte Južná Karolína, kde belošský rasistický útočník spustil paľbu v afroamerickom kostole metodistickej episkopálnej cirkvi. V kostole sa v čase útoku konalo modlitebné zhromaždenie. Útok spáchal vtedy 22-ročný Dylan Roof, ktorého odsúdili na trest smrti.
  • 14. decembra 2012 – Masakra na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut, ktorú má na svedomí 20-ročný Adam Lanza, si vyžiadala 27 obetí na životoch. Medzi obeťami bolo 20 detí vo veku šesť až sedem rokov. Lanza pred útokom zastrelil i svoju matku a po čine spáchal samovraždu.
  • 20. júla 2012 – Streľba v kine v Denveri v štáte Colorado počas premiéry filmu o Batmanovi si vyžiadala 12 mŕtvych a 70 zranených. Vtedy 24-ročný James Holmes spustil paľbu na ľudí prítomných v kinosále. Zároveň hodil medzi ľudí dymovnicu alebo granát so slzotvorným plynom. Holmes si odpykáva 12-násobné doživotie.
  • 5. novembra 2009 – Armádny psychológ zabil na vojenskej základni Fort Hood v štáte Texas 13 ľudí a ďalších 42 zranil. Páchateľom bol moslim narodený v USA. V auguste 2013 ho odsúdili na trest smrti.
42 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #streľba #Los Angeles #streľba v Los Angeles