Ruský gangster si vo väzení užíval šašlik a kaviár, teraz je na samotke

Ruská Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) prešetruje škandál súvisiaci s fotografiami zverejnenými na internete, ktoré zachytávajú väzňa odsúdeného na 20 rokov, ako si oblečený vo väzenskej uniforme pochutnáva na šašliku - mäse na ražni, kraboch a kaviári.

08.11.2018 14:40
debata (13)

Ako s odvolaním sa na advokáta odsúdeného informovala agentúra Interfax, väzeň Viačeslav Cepoviaz dostal od vedenia väznice disciplinárny trest a bol za porušenie denného poriadku umiestnený na samotku.

FSIN pritom podľa Interfaxu tvrdí, že fotografie vznikli ešte v roku 2015. Kauzu však napriek tomu prešetruje. Preveruje aj konanie zamestnancov väznice, ktorí sú podozriví, že Cepoviazovi poskytovali nenáležité privilégiá. Podľa ruských médií mal odsúdený prístup do viacerých služobných priestorov či sprchy.

Cepoviaz bol členom gangu Capok, ktorý od 90. rokov 20. storočia terorizoval obyvateľov dediny Kuščevskaja v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska. Vodca bandy – Sergej Capok – a viacerí jej vysokopostavení členovia boli zadržaní v roku 2010.

Stalo sa tak v súvislosti s vyšetrovaním masovej vraždy, ktorej obeťou sa stal prosperujúci farmár a 11 ďalších ľudí a ktorá ruskú verejnosť šokovala.

Ešte väčší šok spôsobilo následné zistenie, že Capokova banda smela 12 rokov beztrestne vydierať a vraždiť farmárov, znásilňovať dedinčanky a dopúšťať sa ďalších zločinov, pretože miestna polícia a úrady celý čas privierali oči – Capok bol totiž ako bohatý podnikateľ a vplyvný poslanec „nedotknuteľný“.

V dôsledku tohto škandálu prišlo o miesto niekoľko okresných a krajských úradníkov, gubernátor sa však udržal vo funkcii.

Vodcu bandy, Sergeja Capoka, uznal súd za vinného za smrť 18 ľudí vrátane maloletých a odsúdil ho na doživotie. Capok zomrel ešte vo vyšetrovacej väzbe pred tým, ako verdikt súdu nadobudol platnosť.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Rusko