Požiare v Kalifornii sa rozširujú, vyžiadali si už 25 obetí

Počet obetí rýchlo sa šíriacich lesných požiarov, ktoré už niekoľko dní pustošia Kaliforniu, stúpol na 25. Dvadsaťtri ľudí prišlo o život na severe Kalifornie, dve telá našli na juhu tohto amerického štátu, informuje agentúra AP odvolaním sa na príslušné úrady.

09.11.2018 07:44 , aktualizované: 11.11.2018 06:49
Kalifornia, požiar, Paradise Foto: ,
Plamene zachvátili celé budovy, hasiči robia, čo môžu.
debata (13)

Predtým úrady hlásili najmenej 11 obetí, z nich deväť na severe Kalifornie. Šerif okresu Butte Korey Honea uviedol, že telá ďalších 14 osôb objavili v sobotu, tri dni po vypuknutí požiaru v danej oblasti. Obete našli v zhorených vozidlách a domoch. Honea tiež uviedol, že naďalej je nezvestných 110 ľudí.

Honea dodal, že 23 ľudí zahynulo v oblasti mesta Paradise, približne 290 kilometrov severovýchodne od San Francisca.

Štát Kalifornia bojuje od štvrtka s tretími najväčšími požiarmi vo svojich dejinách, všíma si AP. V samotnom meste Paradise, z ktorého evakuovali desaťtisíce ľudí, plamene zničili tisíce budov. Oheň doteraz spálil plochu 425 štvorcových kilometrov územia.

Svoj domov bolo nútených opustiť vyše 250 000 ľudí. Medzi nimi boli aj viaceré hviezdy amerického šoubiznisu, napríklad aj speváčka Lady Gaga, herec Martin Sheen i Kim Kardashian, ktorá sa evakuovala zo svojho domu v meste Calabasas, či herečka Alyssa Milanová. Režisér, scenárista a producent Scott Derrickson oznámil, že jeho dom zhorel, ale on sám je „živý a zdravý“.

Čo sa dialo predchádzajúce dni

Hasiči teraz v južnej Kalifornii pátrajú po obetiach aj preživších a zisťujú rozsah škôd. Záchranári dnes ráno miestneho času využili kľudnejšie počasie a miernejší vietor a snažili sa dostať do niektorých postihnutých oblastí.

Vo vyhlásení Bieleho domu sa uvádza, že americký prezident Donald Trump vyhlásil v piatok stav núdze pre Kaliforniu. Toto jeho rozhodnutie teraz umožní, aby do štátu americkej Únie začala prúdiť pomoc z federálnych zdrojov.

„Bezprostredné hrozba!“ napísali na Twitteri hasiči z okresu Los Angeles, pod ktoré Malibu spadá. Požiar, ktorý vypukol vo štvrtok neďaleko severozápadnej časti mesta Los Angeles, sa v noci na piatok rozšíril smerom na juh do pobrežného pohoria Santa Monica Mountains. Ďalší požiar horí v okrese Ventura a tiež sa pohybuje smerom k pobrežiu.

Požiare zničili celé jedno mesto

Celkovo horia v Kalifornii tri veľké požiare. Na severe Kalifornie vypukol lesný požiar ešte vo štvrtok ráno pri meste Paradise, ktoré je vzdialené približne 290 kilometrov severovýchodne od San Francisca. Momentálne horí na ploche 360 kilometrov štvorcových a zničil už 6 700 budov. Na juhu horia dva veľké požiare, jeden z nich západne od Los Angeles a zväčšuje sa.

Jeden z požiarov zúri na juhu neďaleko mesta Thousand Oaks, kde strelec zabil v stredu v bare 12 ľudí. Niektorí ľudia, ktorí chceli po incidente darovať krv, sa nemohli pre oheň dostať do odberového strediska.

„Takmer celé mesto Paradise bolo zničené. Nič tam nezostalo stáť,“ uviedol hovorca kalifornskej požiarnej ochrany Scott McLean.

zväčšiť Po požiari ľahla väčšina mesta Paradise... Foto: SITA/AP, Noah Berger
Kalifornia, požiar, Paradise Po požiari ľahla väčšina mesta Paradise popolom. Niekomu to môže pripomínať koniec sveta.

„Veci začali vybuchovať,“ opísala svoj útek z mesta Gina Oviedová. „Ľudia začali vyskakovať z áut a utekať preč,“ dodala. Požiar pohlcoval domy, plamene prevyšovali stĺpy elektrického vedenia, opísala situáciu. Evakuáciu sťažoval dopravný kolaps.

Svedkovia v americkej tlači opisovali chaotické scény. Ľudia sa napríklad snažili zachrániť na asfaltových parkoviskách, ktoré potom zo všetkých strán obklopil oheň.

„Všetky autá, čo sme mohli nasadiť, teraz hasia a ďalšie sú na ceste,“ uviedol hovorca miestnych hasičov Rick Carhart. „Sú tam desiatky zásahových tímov a ďalšie sťahujeme z celého štátu (Kalifornia),“ dodal. S ohňom, ktorý stále nie je pod kontrolou, podľa CNN bojuje vyše 2 000 hasičov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #požiar #Malibu