Sýrski vládni vojaci zabili v zóne prímeria 22 povstalcov

Sýrske vládne sily zabili v noci na piatok 22 povstalcov neďaleko provincie Idlib. Ide o najkrvavejší podobný útok v oblasti, kde by sa malo uplatňovať nedávno dohodnuté prímerie. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na mimovládnu organizáciu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

09.11.2018 09:47
Sýria náboje vojaci Foto: ,
Idlib a niektoré okolité regióny sú poslednou veľkou povstaleckou baštou v Sýrii, kde Ruskom podporovaná vláda opätovne dobyla mnohé oblasti.
debata (24)

Boje prepukli, keď vládne sily ovládli stanovište vo vidieckej oblasti na severe susednej provincie Hamá, ktoré kontrolovala skupina Džajš al-Izzá.

Idlib a niektoré okolité regióny sú poslednou veľkou povstaleckou baštou v Sýrii, kde Ruskom podporovaná vláda opätovne dobyla mnohé oblasti, ktoré stratila od začiatku občianskej vojny v roku 2011.

Dohoda o vytvorení nárazníkovej demilitarizovanej zóny okolo povstaleckého územia prišla v septembri po tom, ako sýrska vláda sústredila svoje vojenské jednotky na severozápade krajiny pred očakávanou ofenzívou proti extrémistickým bojovníkom v Idlibe. Možnosť rozsiahlej ofenzívy však vyvolala obavy z humanitárnej krízy v tejto provincii, kde žijú tri milióny civilistov.

Rusko je hlavným vojenským podporovateľom sýrskej vlády v tejto už sedem rokov trvajúcej občianskej vojne, zatiaľ čo Turecko podporuje sýrsku opozíciu.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Idlib #sýrski povstalci