V Moskve sa koná konferencia o Afganistane za účasti Talibanu

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v piatok vyjadril nádej, že konferencia o Afganistane, ktorá sa koná v Moskve, vydláždi cestu novým mierovým rokovaniam.

09.11.2018 12:44
Sher Mohammad Abbas Stanakzai Foto: ,
Sher Mohammad Abbas Stanakzai, vedúci talibanskej delegácie, prichádza na rokovanie v Moskve.
debata (10)

„Moskovský formát rokovaní je zameraný na začatie všeobecného medziafganského dialógu v záujme dosiahnutia pokroku pri národnom uzmierovaní,“ povedal Lavrov na otvorení stretnutia, na ktorom sa zúčastňujú tak zástupcovia afganskej vlády, ako aj militantného hnutia Taliban. Šéf ruskej diplomacie tiež zdôraznil hrozbu, ktorú v krajine predstavuje Islamský štát. Ten sa podľa neho opiera o zahraničných sponzorov s cieľom „spraviť z Afganistanu odrazový mostík pre svoju expanziu do strednej Ázie“.

Konferencia odráža úsilie Moskvy dostať afganskú vládu a povstalcov z Talibanu za rokovací stôl. Prvý pokus o zorganizovanie takéhoto stretnutia v septembri zlyhal, keď sa na ňom afganskí predstavitelia odmietli zúčastniť. Tentoraz poslali viacerých členov vládou zriadenej Mierovej rady. Taliban odmieta priame rokovania s afganskou vládou, ktorú považuje za bábku v rukách Američanov, a preto chce o konci 17-ročnej vojny rokovať iba priamo s Washingtonom. Spojené štáty uviedli, že na rokovania pošlú ako pozorovateľa diplomata zo svojho veľvyslanectva v Moskve.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Rusko #Taliban