EÚ chváli Ukrajinu za reformy, kritizuje boj s korupciou

Ukrajina dosiahla pokrok v mnohých dôležitých oblastiach, stále je však potrebné dokončiť niektoré reformy a vláda v Kyjeve musí byť aktívnejšia, pokiaľ ide o súdnictvo a boj proti korupcii. Európska komisia (EK) to uviedla v rámci predstavenej Správy o implementácii asociačnej dohody, ktorá obsahuje aj dohodu o voľnom obchode.

09.11.2018 14:20
Ukrajina, Hrojsman Foto: ,
Volodymyr Hrojsman.
debata (21)

Uvedená správa poskytuje prehľad o plnení záväzkov vyplývajúcich z asociačnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou za posledný rok – od novembra 2017 do konca októbra tohto roka. Správa bude podkladom pre rokovania Rady EÚ – Ukrajina, ktoré sa uskutočnia v Bruseli 17. decembra. Správu, ktorú pripravila Európska služba pre vonkajšiu činnosť a Európska komisia, odovzdal v piatok v Kyjeve do rúk ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana eurokomisár pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozširovaní Johannes Hahn.

„Ukrajinská vláda vykonáva ťažké, ale uspokojujúce reformy za veľmi náročných okolností. Výsledky týchto reforiem majú zrejmý prínos pre Ukrajincov: celkový obchod medzi EÚ a Ukrajinou sa v roku 2017 zvýšil o 24 percent, otvorili sa nové trhy pre Ukrajincov, pričom viac ako pol milióna ukrajinských občanov odcestovalo do EÚ v rámci bezvízového režimu. V rámci programu Erasmus+ sa uskutočnilo viac ako 7200 akademických výmen,“ opísala situáciu šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. Zdôraznila, že EÚ bude aj naďalej podporovať ukrajinské úrady na ceste reforiem a zopakovala, že Únia plnou mierou podporuje nezávislosť, územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny.

Kľúčové predvolebné obdobie

Komisár Hahn v tejto súvislosti pripomenul, že Ukrajina v uplynulom roku pokročila v niekoľkých dôležitých a náročných reformách, ktoré sa týkajú zdravotnej starostlivosti, dôchodkov, decentralizácie verejnej správy, verejného obstarávania či ochrany životného prostredia. „Všetky tieto zmeny sú nevyhnutné pre implementáciu asociačnej dohody a pre prosperujúcejšiu a stabilnú Ukrajinu,“ odkázal Hahn v správe pre médiá.

Eurokomisár upozornil, že najmä teraz, v predvolebnom období na Ukrajine, je nevyhnutné udržať tempo rozbehnutých reforiem a zabezpečiť, aby bolo tieto zmeny nezvratné. „Nemožno cúvnuť v otázkach, akou je boj proti korupcii,“ uviedol.

Podľa Hahna pokračovanie reforiem v oblasti hospodárstva a justície vysiela silný signál nielen občanom, ale aj domácim a medzinárodným investorom, a pomáha pri vytváraní nových pracovných miest na Ukrajine.

Správa EÚ zaslaná do Kyjeva kriticky poukazuje na pomalšie tempo reforiem v oblasti súdnictva a zavádzanie protikorupčných opatrení. Brusel upozornil na skutočnosť, že hoci reformy v súdnictve pokračujú, len málo prípadov korupcie na najvyššej úrovni skončí pred súdom. Aj preto je najvyššou prioritou zriadenie Vysokého protikorupčného súdu, kde EK ocenila, že Kyjev povolil účasť medzinárodných expertov, ktorí pomôžu Ukrajine pri výbere sudcov.

Plusom energetika

Priaznivejší vývoj vníma exekutíva EÚ v oblasti ekonomických reforiem, keďže mnohé veľké štátne podniky zvyšovali svoje zisky vďaka vedeniu zloženému z nezávislých dozorných rád, pričom stovky menších štátnych podnikov boli úspešne sprivatizované.

EK taktiež ocenila, že v oblasti energetiky Ukrajina pokračuje v implementácii právnych predpisov o energetickej účinnosti, čomu napomáha aj Fond pre energetickú účinnosť, ktorý bol zriadený s výraznou finančnou podporou Únie. Slabý pokrok bol však zaznamenaný pri zriaďovaní nezávislých prevádzkovateľov prenosových sústav pre plyn a elektrickú energiu.

Asociačná dohoda, vrátane rozsiahlej a komplexnej zóny voľného obchodu medzi EÚ a Ukrajinou, nadobudla platnosť 1. septembra 2017. Jej cieľom je podporovať hlbšie politické a hospodárske väzby medzi oboma stranami pri rešpektovaní spoločných hodnôt.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #reformy #Ukrajina #boj proti korupcii