Počas návštevy Číny zomrel Zemanov lekár

Počas návštevy českého prezidenta Miloša Zemana v Číne zomrel jeho lekár Petr Halata, ktorý bol členom delegácie. Stalo sa to tesne pred návratom do Českej republiky - lekár nedorazil na letisko a výprava nakoniec zo Šanghaja odletela bez neho, informovala v piatok na svojom portáli TV Nova.

09.11.2018 15:43
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (35)

Podľa niektorých členov delegácie sa Halata počas pobytu v Číne sťažoval na zdravotné komplikácie. Delegácia sa z Číny vracala v utorok. To, že Halata chýba, sa zistilo až tesne pred odletom na palube lietadla. Lekár už pritom ráno odovzdal pas, no k vozidlám odvážajúcim delegáciu na letisko sa neskôr nedostavil. Nik sa s ním nedokázal telefonicky spojiť, a preto asi po dvadsiatich minútach čakania odletelo lietadlo bez neho.

Lekára neskôr podľa informácií TV Nova našli mŕtveho v jeho izbe. Jeho smrť potvrdil hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček. „Bol to pre nás veľký šok. Jeho skonom sme zarmútení,“ uviedol pre TV Nova. Telo lekára ešte z Číny do Česka nepreviezli.

Petr Halata bol odborníkom na internú a cestovnú medicínu. Bol primárom na internom oddelení Ústavu leteckého zdravotníctva v Prahe poskytujúceho vyšetrenie a liečenie leteckého personálu.

„Patril do skupiny lekárov, ktorí zabezpečujú zdravotnú stránku zahraničných ciest vrcholných predstaviteľov, patril k špičke vo svojom odbore,“ povedal Halatov riaditeľ ústavu Petr Chmátal pre Lidové noviny.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Čína #úmrtie #Miloš Zeman