Za 24 hodín zomrelo v jemenskom meste Hudajdá 132 ľudí

Boje v okolí jemenského prístavného mesta Hudajdá, ktoré leží v rovnomennej provincii, si za uplynulých 24 hodín vyžiadali 132 mŕtvych. Z nich 110 patrilo k šiitskym povstalcom, ktorí mesto kontrolujú, a 22 bolo príslušníkmi jednotiek verných jemenskej vláde. S odvolaním sa na miestnych zdravotníkov o tom informovala agentúra AFP.

09.11.2018 19:12
jemen husiovia vojak Foto: ,
Húsíjský militant.
debata (5)

Jemen sužuje občianska vojna, v ktorej proti sebe bojujú šíitski povstalci Húsíovia podporovaní Iránom a vládne vojská medzinárodne uznávaného prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího, ktorému od roku 2015 pomáha koalícia v čele so sunnitskou Saudskou Arábiou. Vojna si už vyžiadala tisíce ľudských životov. Posledné, asi dva roky staré údaje OSN hovoria o 10-tisíc obetiach. Niektoré zdroje ale odhadujú, že v tomto konflikte zomrelo 50-tisíc Jemenčanov. Ďalších asi 14 miliónov ľudí v krajine podľa OSN trpí hladom.

Prístav Hudajdá je hlavnou vstupnou bránou pre zásobovanie krajiny, ktorá je na pokraji hladomoru. Mesto je v rukách Húsíov už od roku 2014 a v súčasnosti čelí ofenzíve provládnych síl, začatej 13. júna. Koalícia ofenzívu predtým prerušila a dúfala vo výsledky mierových rozhovorov, ktoré sa mali začiatkom septembra konať pod záštitou OSN v Ženeve. Rozhovory ale skončili fiaskom. Zástupcovia povstalcov na ne totiž neprišli. Koalícia následne ofenzívu obnovila, boje sa ale doteraz sústreďovali skôr v okolí mesta. Od eskalácie bojov začiatkom novembra podľa AFP prišlo o život 382 bojovníkov z radov povstalcov i loajalistov. Dnes podľa agentúry Reuters jemenská vláda oznámila, že opäť s podporou arabskej koalície začala rozsiahlu ofenzívu s cieľom dobyť Hudajdá a doplnila, že vojaci postupujú od severu a západu.

Osobitný splnomocnenec OSN pre Jemen Martin Griffiths sa medzitým snaží usporiadať do konca roka medzi znepriatelenými aktérmi jemenskej vojny rozhovory. Tie sa pôvodne po septembrovom neúspechu mali konať tento mesiac, z logistických dôvodov ale boli odložené.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Hudajda #jemenský konflikt