Trump označil Macronov návrh na európsku armádu za "veľmi urážlivý"

Americký prezident Donald Trump označil za "veľmi urážlivý" nedávny návrh svojho francúzskeho kolegu Emmanuela Macrona na vytvorenie spoločnej európskej armády na obranu prti Spojeným štátom, Rusku a Číne.

10.11.2018 10:35
trump, macron, Foto: ,
Americký prezident Donald Trump (vľavo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron na bilaterálnom stretnutí počas rokovania štátov G7. Archívna snímka.
debata (146)

Francúzsky prezident Macron navrhol, aby si Európa vytvorila vlastné ozbrojené sily, aby sa ochránila pred Spojenými štátmi, Čínou a Ruskom. „(To je) veľmi urážlivé, ale možno by Európa mala najskôr zaplatiť svoj spravodlivý podiel (do rozpočtu) NATO, ktoré Spojené štáty silne dotujú,“ napísal Trump vo svojom tvíte.

Tvít s týmto obsahom bol zverejnený krátko po tom, ako lietadlo s americkým prezidentom pristálo na letisku Orly pri Paríži, kde sa počas tohto víkendu uskutočnia oficiálne podujatia pri príležitosti 100. výročia podpísania prímeria a konca prvej svetovej vojny.

Trumpova reakcia na tento Macronov nie raz opakovaný návrh pravdepodobne prehĺbi napätie v transatlantických vzťahoch, ktoré budú tento víkend v centre pozornosti, keďže do Paríža pricestuje 70 svetových lídrov, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Podľa Macrona môže byť Rusko hrozbou

Myšlienku vytvoriť spoločné európske ozbrojené sily a spoločný obranný rozpočet Macron opakuje od svojho nástupu do prezidentskej funkcie v máji minulého roku. „Európanov neochránime, ak sa nerozhodneme mať skutočnú európsku armádu,“ vyhlásil Macron rozhovore, ktorý v utorok odvysielala rozhlasová stanica Europe 1.

„Zoči-voči Rusku, ktoré je na našich hraniciach a ktoré ukázalo, že môže byť hrozbou… by sme mali mať Európu, ktorá sa dokáže ubrániť, radšej vlastnými silami, bez závislosti od Spojených štátov, a suverénnejším spôsobom.“

Macron poukázal aj na to, že Európa teraz zápasí s mnohopočetnými pokusmi o zasahovanie do svojich vnútorných demokratických procesov a kyberpriestoru. Bez konkretizovania Macron v rozhovore spomenul „autoritárske mocnosti, ktoré sa opäť objavujú a znova vyzbrojujú na hraniciach Európy“. Vyzval Európanov, aby „sa chránili pred Čínou, Ruskom a dokonca aj pred Spojenými štátmi“ pripomínajúc takto nedávne rozhodnutie Bieleho domu odstúpiť od zmluvy o jadrovom ozbrojení.

Macron sa v tejto súvislosti spýtal, kto bude v takom prípade „hlavnou obeťou“, a odpovedal, že „Európa a jej bezpečnosť“. Dodal tiež, že „mier v Európe je krehký“.

146 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #Donald Trump #spoločná armáda