Macron sa vo Francúzsku stretol s Trumpom aj Merkelovou

Americký prezident Donald Trump dnes prišiel do Elyzejského paláca v Paríži. V prezidentskom sídle ho prijal jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron. Ten sa dnes, v predvečer stého výročia konca prvej svetovej vojny, stretáva so zahraničnými hosťami. Popoludní sa Macron stretol s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou neďaleko francúzskeho mesta Compiegne severovýchodne od Paríža. Spoločne si pripomenuli koniec prvej svetovej vojny a odhalili pamätnú tabuľu.

10.11.2018 12:53 , aktualizované: 16:38
Francúzsko Paríž Trump Macron 100. výročie... Foto: ,
Americký prezident Donald Trump prišiel do Elyzejského paláca v Paríži. V prezidentskom sídle ho prijal jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron.
debata (5)

Trump dorazil do Elyzejského paláca v plánovaných 11:00 SELČ. Po uvítaní Macron novinárom povedal, že bude s Trumpom rokovať o európskych obranných kapacitách. Európa musí prevziať väčšiu zodpovednosť za svoju vlastnú obranu a s Trumpom sa zhodujú v tom, že je nevyhnutné zvýšenie „podielu Európy na nákladoch na obranu“ v rámci NATO, povedal francúzsky prezident.

Trump vyhlásil, že si USA želajú „silnú Európu“ a sú pripravené svojmu spojencovi pomôcť, musí to byť ale spravodlivé, pokiaľ ide o rozdelenie nákladov na obranu. „Práve teraz leží toto bremeno výrazne na USA.“

Francúzsky líder zdôraznil: „Súhlasím s názorom prezidenta Trumpa, že potrebujeme oveľa lepšie rozdelenie bremena v rámci NATO. A preto sa domnievam, že moje návrhy na európsku obranu sa s tým úplne zhodujú, pretože to znamená viac Európy v NATO.“

Macrona čaká celodenný program

Po krátkom rozhovore Macrona a Trumpa medzi štyrmi očami spoločne rokovali aj delegácie oboch štátov. Na obed sa k prezidentom pripojili aj ich manželky Brigitte a Melania.

zväčšiť Zľava, prvá dáma Melania, americký prezident... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Francúzsko, Trump, Macron, Melania, Brigitte Zľava, prvá dáma Melania, americký prezident Donald Trump, francúzsky prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte.

Popoludní sa stretol s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou neďaleko francúzskeho mesta Compiegne severovýchodne od Paríža. Spoločne si pripomenuli koniec prvej svetovej vojny a odhalili pamätnú tabuľu na mieste uzavretia prímeria z 11. novembra 1918. Stalo sa tak pred obnoveným reštauračným vozom, v ktorom pred 100 rokmi došlo k tomuto historickému aktu a ktorý v súčasnosti slúži ako múzeum. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Na pamätnom mieste, na ktorom štátnici položili veniec, sa odteraz bude zdôrazňovať „význam nemecko-francúzskeho zmierenia v službách Európy a mieru“. Doteraz bola na mieste umiestnená tabuľa s nápisom vo francúzskom jazyku, ktorého obsah by v preklade mohol znieť: Tu podľahla 11. novembra 1918 zločinecká povýšenosť Nemeckej ríše porazená slobodnými národmi, na ktorých zotročenie si robila nárok.

Na záver dnešného dňa sa Macron stretne s desiatkami predstaviteľov krajín sveta, ktoré sa zúčastnili prvej svetovej vojny. Bude medzi nimi aj český premiér Andrej Babiš. Šéfovia štátov a vlád najskôr zavítajú na výstavu v Musée d'Orsay. Následne ich čaká slávnostná večera.

Trump pre zlé počasie nenavštívi vojenský cintorín

Donald Trump a jeho manželka Melania zrušili návštevu cintorína amerických vojakov severovýchodne od Paríža, plánovanú na sobotňajšie popoludnie. Dôvodom sú „logistické ťažkosti“ spôsobené zlým počasím, oznámil Biely dom. Delegáciu Spojených štátov na návšteve Amerického cintorína a pamätníka Aisne-Marne pri obci Belleau budú namiesto toho viesť šéf kancelárie Bieleho domu John Kelly a šéf amerických ozbrojených síl Joe Dunford, informovala agentúra DPA. Cintorín podľa agentúry AP navštívi aj minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

Zmienené pamätné miesto sa nachádza pri lokalite bitky pri Belleau z júna 1918, v ktorej Američania a Francúzi odrazili nemecké sily. Zahynulo tam viac než 1800 Američanov. Táto bitka sa stala významnou v dejinách Námornej pechoty USA.

Trump sa tam mal zúčastniť na kladení vencov a minúte ticha. V Paríži však v sobotu pršalo a nepriaznivé počasie zabránilo tomu, aby na návštevu cintorína vzdialeného asi 90 kilometrov od Paríža cestoval vrtuľníkom, píše AP.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Angela Merkelová #výročie 1. svetovej vojny #Emmanuel Macron #Donald Trump