Srbsko si pripomenulo výročie konca 1. svetovej vojny vojenským cvičením

Veľké vojenské cvičenie sa v sobotu koná v Srbsku pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny. Ide o zjavnú ukážku sily v čase rastúceho napätia s Kosovom, informovala agentúra AP.

10.11.2018 13:53
Srbsko, vojenské cvičenie Foto: ,
Ciele sú zasahované rôznymi strelami počas vojenského cvičenia v Srbsku, ktoré sa koná pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny.
debata (3)

Na cvičení s ostrou streľbou, nazvanom „Storočie víťazov“, sa podľa správy zúčastňuje 8 000 vojakov, 100 tankov i viaceré stíhačky MiG-29 dodané Ruskom. Pozorovatelia podľa agentúry DPA hovoria o najväčších manévroch srbskej armády za niekoľko desaťročí.

V regióne sa v poslednom čase zvýšilo napätie, pričom Srbsko a Kosovo sa vzájomne obviňujú z podkopávania snáh o zmierenie po vojne z rokov 1998–99, ktorá sa skončila po intervencii NATO. Kosovo vyhlásilo nezávislosť v roku 2008, čo však Belehrad neuznal. Srbských predstaviteľov osobitne znepokojujú plány kosovského vedenia na premenu tamojších bezpečnostných síl na riadnu armádu. V tejto súvislosti varovali, že podniknú bližšie nespresnené opatrenia, aby tomu zabránili a ochránili srbskú menšinu v Kosove.

Srbsko, za podpory svojho spojenca Ruska, nedávno zvýšilo svoj výhražný postoj voči Kosovu, keď okrem iného po sérii menších incidentov posilnilo bojovú pohotovosť svojich vojakov. Zásah srbskej armády v Kosove by vyvolal priamu zrážku s tam umiestnenými mierovými jednotkami pod vedením NATO, približuje AP.

Srbský prezident Aleksandar Vučič, ktorý si pozrel vojenské cvičenia uskutočňované v rôznych častiach Srbska, uviedol, že jeho krajina bude posilňovať svoje „ofenzívne“ sily novým vybavením zahŕňajúcim vrtuľníky, 30 tankov z Ruska a bezpilotné lietadla z Číny.

„Dramaticky posilňujeme našu armádu,“ povedal Vučič pre štátnu televíziu RTS. „Nikto v regióne, možno s výnimkou Rumunska, sa s nami nemôže porovnávať,“ vyhlásil.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #vojenské cvičenie #výročie 1. svetovej vojny