Tusk prirovnal poľskú vládu k "boľševikom"

Predseda Európskej rady a bývalý poľský premiér Donald Tusk v sobotu skritizoval vládnucich populistov v Poľsku ako "súčasných boľševikov", ktorých je možné poraziť.

10.11.2018 15:21
debata (13)

Tusk, pokladaný za pravdepodobného uchádzača o poľský prezidentský úrad vo voľbách približne o dva roky, mal v sobotu vo vlasti prejav, teda v predvečer 100. výročia znovuzískania nezávislosti a štátnosti Poľska na konci prvej svetovej vojny, po 123 rokoch cudzej nadvlády. Vtedy sa Poľsko ako štát znovu dostalo na mapu Európy a sveta.

Expremiér Tusk vzdal hold štátnikovi, ktorý obnovil nezávislosť Poľska a v roku 1920 tiež porazil ruských boľševikov na poľskom území – maršalovi Józefovi Pilsudskému. Tusk si uctil aj Lecha Walesu, zakladateľa hnutia Solidarita, ktorý sa v 80. rokoch 20. storočia postavil proti poľskej komunistickej vláde podporovanej Sovietskym zväzom.

Tusk argumentoval, že Pilsudski a Walesa museli znášať ťažšie situácie, než akým čelia Poliaci v súčasnosti za vlády strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá názorovo hlboko rozdeľuje národ, a potom dodal: „Tak prečo by ste vy nedokázali poraziť súčasných boľševikov?“

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Donald Tusk