Vo Varšave odhalili bronzovú sochu L.Kaczynského

Bronzovú sochu niekdajšieho poľského prezidenta Lecha Kaczynského, ktorý tragicky zahynul pri leteckom nešťastí neďaleko západoruského Smolensku 10. apríla 2010, odhalili v sobotu večer pri príležitosti osláv 100. výročia vzniku nezávislého Poľska vo Varšave, a to pred sídlom tamojšej posádky.

10.11.2018 21:52
Lech Kaczynski, nezávislosť poľsko Foto: ,
Sochu niekdajšieho poľského prezidenta Lecha Kaczynského odhalili pri príležitosti osláv 100. výročia vzniku nezávislého Poľska vo Varšave.
debata (7)

Tvorcovia Stanislaw Szwechowicz a Jan Raniszewski vytvorili pamätník v nadživotnej veľkosti (300–350 cm), ktorý je otočený čelom smerom k Hrobu neznámeho vojaka.

Ide o druhý pamätník odhalený obetiam spomínaného leteckého nešťastia. Ten prvý stojí na neďalekom Pilsudského námestí od 10. apríla 2018, teda deň 8. výročia smolenskej katastrofy a je venovaný všetkým viac ako 90 obetiam tejto tragédie.

Na slávnostnom odhalení pamätníka Lecha Kaczynského sa zúčastnili a vystúpili s prejavmi aj súčasný prezident krajiny Andrzej Duda a dvojča tragicky zosnulého, expremiér a predseda vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski. Prítomný boli však aj premiér Mateusz Morawiecki, jeho predchodkyňa vo funkcii vicepremiérka Beata Szydlová a ďalší štátni a vládni činitelia. Informácie priniesla spravodajská televízia TVN24.

zväčšiť Sochu niekdajšieho poľského prezidenta Lecha... Foto: SITA/AP, Czarek Sokolowski
Lech Kaczynski, Poľsko nezávislosť Sochu niekdajšieho poľského prezidenta Lecha Kaczynského odhalili pri príležitosti osláv 100. výročia vzniku nezávislého Poľska vo Varšave.

Pochodu nezávislosti pre všetkých záujemcov vo Varšave pri príležitosti 100. výročia nezávislosti krajiny už nič nestojí v ceste. Odvolací súd zamietol v sobotu námietky primátorky Varšavy Hanny Gronkiewiczovej-Waltzovej voči pôvodne z bezpečnostných dôvodov zrušenému Pochodu nezávislosti organizovanému nacionalistami a krajnou pravicou a potvrdil verdikt prvostupňového súdu. V jeho zmysle má sloboda zhromažďovania sa prednosť pred bezpečnostnými obavami radnice.

Organizátori alternatívneho pochodu organizovaného štátom a podujatia, ktorému dal v sobotu zelenú odvolací súd, sa napokon rozhodli pre spoločnú akciu a pozvali do ulíc oslavovať spoločne všetkých krajanov.
Iniciátori podujatia v sobotu zdôraznili, že si neželajú, aby sa v pochode objavili transparenty so sloganmi akéhokoľvek totalitného charakteru a avizovali, že aj sami sa chcú postarať o prípadné odstránenie takých transparentov, ktoré by neboli v súlade s platnou legislatívou alebo stanovenými normami.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Varšava #socha #Lech Kaczyński